Podrobný návod k Erasmus+ výměnám mládeže

Update červenec 2018:
snappa-1452996271
Co Erasmus+ nabízí
Evropská unie se v roce 2016 chystá rozdělit na projekty splňující podmínky 2,2 miliardy eur. To už je velký balík. Cílem je zvýšit uplatnitelnost mladých lidí na pracovním trhu, modernizovat způsoby vzdělávání, propojovat kultury a zmenšovat rozdíly ve schopnostech, které jsou podle EU někdy až propastné.
Aktivity, které Erasmus+ podporuje, zahrnují kromě tréninkových kurzů (sepsala jsem taky podrobný návod o odbornějších tréninkových kurzech Erasmus+) pro VŠ studenty i dospělé, mobility pro učitele, dále také tzv. Master Joint programy, Evropskou dobrovolnickou službu EVS a výměny mládeže (Youth Exchanges), a o těch bude dneska řeč.
Teď už vám přestanu zahlcovat hlavu vyjmenováváním nicneříkajících pojmů a vrhám se prakticky na to, co vás čeká na Youth Exchanges (odteď YE) a jestli je to pro vás to pravé ořechové.
Pro koho jsou YE určeny
  • věk mezi 13-30 lety (výjimky mohou být uděleny)
  • pokud jste členem nějaké neziskové organizace vysílající studenty na výměny, má to své výhody
  • občany zemí EU, přesto lze zapojit i další evropské i blízké neevropské státy
  • i pro nestudenty!
Jak najít projekt v zahraničí

Podle podmínek Erasmu+ nelze vyjet (hodně omezeno) bez zprostředkovatelské neziskové organizace, která je do zahraničních projektů zapojena. V České republice máme takových organizací přehršel. Některé aktivní a již několik let na trhu, jiné skomírající nad hrobem. Použijte selského rozumu k rozlišení.

Nastavení zobrazení příspěvků na zdi
Pokud zanecháte defaultní nastavení, objeví se vám příspěvky z dané stránky na zdi jen jednou za čas.
Nejvíce se mi osvědčilo hledat na Facebooku. Existují veřejné skupiny a samozřejmě také oficiální stránky neziskovek, které tyto projekty se svými partnery v Evropě pořádají. Níže uvádím seznam, který jsem si vytvořila, abych měla z čeho vybírat. Takže klikněte, přidejte se do skupin, dejte like stránkám a nejlépe si nastavte, ať se vám zobrazují všechny příspěvky, aby se k vám všechno dostalo.
Seznam neziskových organizací, které se do YE zapojují nebo často nabídky na ně sdílejí
Níže uvedený seznam zahrnuje české i slovenské neziskovky – můžete využít oboje, jen vždy bude cestovné proplaceno z dané země, odkud je neziskovka a také bude upřednostněn zájemce z dané země (čili slovenská organizace zaplní místo Slováky a pokud zbyde místo, můžete být vybráni vy).

Nově se můžeš nechat zásobovat informacemi o nových projektech na svůj email, a to díky databázi salto-youth.net. Vybereš si pouze ty projekty, které tě zajímají (viz níže).

salto-youth-projekty-erasmus+

Jak se na projekt přihlásit

Každá nabídka vždy obsahuje přihlášku a tzv. infopack. Doporučuji vždy začít jeho přečtením. Dozvíte se, na jaké téma je projekt zaměřen, jaké země se budou účastnit, přesný rozvrh aktivit a jestli vyhovujete podmínkám. Nezapomeňte se podívat, jestli se třeba neplatí navíc účastnický poplatek. Někdy to je 15 € jindy 50 €, ale často také nic.

program
Ukázka programu na týdenní projekt, kterého jsem se účastnila v Polsku.

Poté už klikněte na přihlášku. Nezáleží na tom, jestli se projekt pořádá např. v Polsku nebo na Islandu, vždy vás bude vybírat česká organizace. Uvádím to jen proto, že pořádající organizace v dané zemi dostane pouze seznam vybraných studentů a tak pokud budete jezdit častěji, je dobré si vybrat svou oblíbenou a stát se jejím členem, a třeba se stát organizátorem YE také.

Za přihlášku se často vybírá poplatek, a to do 500,-. Ten je vratný v případě, že po příjezdu uspořádáte besedu pro studenty nebo napíšete článek s uvedením organizace. Uvědomte si, že organizace žije z grantů EU a čím více projektů uspořádá, tím lépe pro ni. Kvalitní organizace neznamená jen dobrou komunikaci a rychlé proplacení cestovních nákladů, ale také dobré vztahy se svými zahraničními partnery. *insider_information*

Pak už jen čekejte na potvrzení, že vás vybrali a můžete si to již zapsat do kalendáře.

Příprava před odjezdem

Česká organizace se vždy snaží zajistit dopravu pro všechny české účastníky společně, aby se měli šanci seznámit. YE jsou totiž tvořeny národními týmy – 1 leader a 4-5 účastníků. Mimochodem, leader je ten, co by měl za tým zodpovídat a vyplňuje po skončení více formulářů.;-)

Proplacení cestovních výdajů

Najděte si vhodné spoje z místa v ČR odkud pojedete a nezapomeňte, že výdaje jsou limitovány. Když jsem jela na projekt do Krakova v Polsku z Prahy, zaplatila jsem za zpáteční jízdenku 1300,- (asi 50 €), limit jsem měla 80 €. Vždy si zjistěte, abyste například nekupovali letenky do vzdálenějších zemí pozdě a nemuseli doplácet ze svého.

Před odjezdem také nakupte typicky české výrobky. Z jídla a pití doporučuji vzít štramberské uši, slivovici, moravské víno, Kofolu (spíše československá :)), hořické trubičky, Opavia sladkosti, hermelín, tvarůžky, pokud budete moci vařit, tak si zabalte majoránku na bramborové placky. Záleží, jak daleko jedete, aby se vám některé věci nezkazily. Vemte české vlaječky a připrate si prezentaci o ČR. Jednu za celý tým. České tradice, památky, hudba, tance… budete až sami překvapeni, kolik toho nevíte. Každá země většinou připravuje celovečerní program se sondou do vlastní kultury.

Určitě sepíšu celý příspěvek na to, co sama vozím za dárečky a dobroty na své cesty po světě, ale doufám, že inspirace uvedená výše bude více než dostatečná.

Samotný pobyt

Pokud jste nikdy necestovali způsobem, že byste byli stále jen s cizinci, ale spíše chodili po památkách a muzeích, bude to pro vás novinka, možná i šok. A toto je hlavní důvod, proč si  osobně přeji, aby každý vyjel na YE. Zkuste si to, a po skončení projektu pochopíte proč. 🙂

Ubytování je většinou na jedné chatě či v hotelu a všichni účastníci tráví veškerý čas společně různými aktivitami. Pořadatelé určují, co se kdy děje, ale to už znáte z infopacku. Projekty trvají obvykle týden (možný rozsah je 5-21 dní). Využívá se metod neformálního vzdělávání – různé hry, outdoorové aktivity, tanec, divadlo, tvoří se projekty v (nejen národních) týmech atd. Vždy vás čeká nějaká poznávací procházka s průvodcem po městě nebo společný výlet. Z mé zkušenosti se často účastní lidé s minimální nebo i žádnou znalostí angličtiny. Takže pokud patříte mezi ně, jeďte, na konci týdne nakonec zjistíte, jak jste to málo schopni používat a nabije vás to na další studium jazyka. Ale pokud chcete naopak konverzovat na vysoké úrovni, můžete někdy narazit.

12342639_10204928642927136_4306367850137460399_n
Všechny národní týmy na jedné fotce – Česko, Slovensko, Lotyšsko, Rumunsko, Polsko a Chorvatsko.

Dozvíte se toho hodně o možnostech využití Erasmu+ pro pořádání vlastních projektů. Znovu si uvědomte, jak je pro jednotlivé organizace důležité získat další nadšence pro práci s mladými lidmi. Protože tak si zajistí spolupráci a financování do budoucna, takže třeba celý den strávíte vymýšlením vlastního projektu. Na projektech v určitých zemích, velmi často jižní Evropa nebo Turecko budete více jezdit po okolí a cestovat, než pracovat na různých aktivitách. Ale to ode mne nemáte…

Záleží na vás, co od projektu očekáváte. Jsou lidé, kteří systému zneužívají a jezdí na projekty několikrát ročně, programu se často vyhýbají a jen využívají proplacení cesty, jídla a ubytování, aby mohli cestovat zadarmo. Potkala jsem zatím asi jednoho člověka, ale i to zamrzí. Někdy se na akcích objeví pár a tráví čas výhradně spolu místo toho, aby se seznamoval s dalšími lidmi. Když se tak stane, je to škoda pro ně.

Nečekejte od YE získání převratných schopností, nezapomeňte, jste tam jen jeden týden. Bude to spíše rozmluvení se v angličtině, ztráta studu, prolomení kulturních bariér, atd.

Po projektu

Zašlete veškeré cestovní dokumenty k proplacení, nasdílejte fotky a sesumírujte si, co vám projekt dal. Pojedete na další YE nebo radějí na některé tréninkové programy? Možností je mnohem víc a v budoucnu se podělím o své zkušenosti s dalšími programy, které lze pro své vzdělávání využívat.

Závěrem

Za peníze EU se dostanete do některého evropského města a poznáte mladé lidi z rozdílných zemí. Přidáte si na FB do přátel desítky nových kontaktů a začnete si více věřit v angličtině. Pobyt vás nabije energií na poznávání dalších míst a lidí, ať už jako individuální cestovatelé nebo skrze podobné projekty. Uvědomíte si, že lidé jsou lidé, a vlastně je to všude stejné, přes veškeré náboženské, rasové či názorové rozdíly. A za to všechno stojí teď naklikat na všechny FB stránky ze seznamu výše, vybrat nějaký projekt a napsat mi do komentářů, že pojedete.
Kulturní výměny neboli Youth Exchanges osobně nazývám na talíř servírované vycestování pro ty, co ještě nesebrali odvahu vydat se na cestu sami. Tečka.
Zdroje
Vlastní zkušenosti.

19 comments

  1. JAKO PROC TO PROPAGUJETE? TED UZ BUDE JEZDIT UPLNE KAZDY A NEBUDE NIKDE NA PROJEKTECH MISTO. . .JA A ME KAMARADKY SI MUSELY VSECHNY organizace vyhledavat, postupne nachazet a pak prijde uplne nekdo novy a dostane vse naservirovane diky vam? Je to nefer a nam z erasmus komunity se to nelibi, cim vic lidi bude jezdit, tim mene mista pro nas. . .

    To se mi líbí

    • To je ale pěkný hate. Já zase věřím, že lidé, co tam opravdu chtěji a přispějí komunitě, se tam dostanou vždycky. Pokud na fotkách z různých výměň vidíte pořád stejné lidi, asi není něco dobře. Každý jezdit nebude, lidi jsou líní 😉 Ale kdyby jich jelo jen pár nových díky tomuto článku, bude to opravdu na škodu? 😉 Oli

      To se mi líbí

    • Odkdy byl Erasmus jen pro vyvolenou skupinku? Odkdy existuje nejaka uzavrena komunita? Myslite, ze je to hlavni zamer celeho programu? Ze Evropska unie tento program udrzuje, aby skupina vyvolenych lidi opakovane jezdila na projekty? Jestli si toto myslite, tak vam bohuzel unika cela filosofie…..

      Líbí se 1 osoba

    • Co to je ta Vaše erasmus komunita ? Uzavřená skupina lidí, kteří nenabírají někoho nového ? Vždyť dobrovolnická činnost se pohybuje mezi 18-30let. Jednou snad Vám bude více jak 30…a už tam pro Vás nebude místo…:D

      To se mi líbí

  2. Díky moc za článek! Kéž by existoval takový zdroj informací už v době, kdy jsem vyjížděl na svůj první projekt. 🙂

    P.S. pro Marcelu: To, že někdo někomu jinému ušetří čas spojený s hledáním, je záslužné a v pořádku. Navíc, projekty jsou financovány z veřejných prostředků a nejsou určeny jen pro omezený počet lidí, kteří už na ně jezdí, ale pro kohokoli. A nějakého obrovského návalu se kvůli jednoho článku neobávám. 😉

    Líbí se 1 osoba

    • Díky Mirku, má filozofie je, abych své znalosti a dovednosti sdílela, ne jen žvatlala o tom, jak jsou projekty super, aniž by to mělo nějakou přidanou hodnotu pro ostatní. A pokud by se našel někdo, kdo by s tím nesouhlasil, bylo by to zvláštní. Oli

      To se mi líbí

  3. „nam z erasmus komunity se to nelibi, cim vic lidi bude jezdit, tim mene mista pro nas. . .“ Eh, cože? Jaká Erasmus komunita? Tady jde přesně o to, aby jelo co nejvíce lidí různého věku, vzdělání a zaměření. Ne úzká skupina lidí, která kdysi v potu a slzách našla pár organizací.. Je skvělé, že jsou informace sdíleny!

    Líbí se 1 osoba

  4. Olí, článek je moc hezky a pěkně přehledně napsaný. Určitě výborný článek pro lidi, kteří chtějí vyjet na svůj první projekt, ale zároveň zajímavé čtení i pro ty, kteří už někam vyjeli.

    To se mi líbí

  5. Wow, to je moc prinosny clanek. Zrovna jsem si rikal, ze seznam vysilajicich organizaci by se mohl hodit. Co ho pripnout do uvodniho prispevku v teto skupine?
    Jinak ohromne mne tesi, ze se Tmelnik stal vzorem, podle ktereho Olga popsala jak to chodi. OVSEM POZOR: Nektere zminene postupy a zasady jsou ciste Tmelnickou zalezitosti, kazda organizace ma jine priority.
    Tedy konkretne – ucastnici plati v Tmelniku VRATNY prispevek 500 Kc, jak pise Olga: „je vratný v případě, že po příjezdu uspořádáte besedu pro studenty nebo napíšete článek s uvedením organizace“. Vraceni prispevku snazivym ucastnikum je strategie, kterou Tmelnik aplikuje od 1.1.2015 jako prvni (jediny?) v CR, aby tak podnitil vznik clanku podobnych prave tomuto od Olgy!
    Dale: „Česká organizace se vždy snaží zajistit dopravu pro všechny české účastníky společně, aby se měli šanci seznámit.“ – opet se jedna 100% o praxi v Tmelniku, a klade se na to velky duraz, coz nas take odlisuje od jinych vysilajicich organizaci. Ovsem ne vzdy je to pro kazdeho vyhoda, tedy samostatnejsaim ucastnikum doporucuji napr EYCB.
    Jeste jednou moc dekuji za uzasny clanek a doufam, ze budeme mit vice takovych ucastniku jako je Olga! Krasny den vsem.

    Líbí se 1 osoba

  6. Zajimavý článek, je pravda, že já, která zažívala jezdít někdy před 3, 4 lety to měla těžší, než lidé, kteří se nějak „ocitli“ ve skupině youth projects. Je fakt, že já si kdysi psala na národní agenturu, ptala se na neziskovky, které pořádaly projekty, protože dostat, najít nějaký projekt bylo ´daleko obtížnější než ted, kdy je vse „naservirovane“ na jednom miste. Taky me mrzi, ze všichni si projekty vybiraji dle destinace, ne tématu, ja jezdim na projekty i do CR, SR apdo. takze méně atraktivnich destianci nez je pro všechny malta a kanáry…
    jinak, v necem marcelu chápu, ale urcite to mohla napsat „lepe“ ten komentar.A stejne mi rpijde, ze se na projektech uz většinou všichni znaji a jezdi dokola ti stejni lide, takova erasmus family 🙂

    Líbí se 1 osoba

  7. Ted v unoru jedu s kamosem poprve na projekt, do Anglie. Uz se moooc tesim a i samotna ta priprava je pro me nesmirne vzrusujici. Tesim se az budu plny zazitku, pouziju jazyk a potkam nove lidi (doufam, ze nejake sympataky a sympatacky ;))!

    Líbí se 1 osoba

Napsat komentář