Zpřísnění udělování víz do USA

snappa-1453552926

A máme po cestování. Už nebude žádný Yellowstone Park, poflakování se po Brooklynu s výhledem na Manhattan, nebo šílené party v Las Vegas. A hlavně, už žádný Burning Man :/

Občas mám tendenci přehánět, ale pokud patříte mezi potenciální teroristy jako já – za předpokladu, že jste po březnu 2011 navštívili Írán, Irák, Sýrii nebo Súdán, odteď pro nás platí nová pravidla.

Udělování turistických víz do USA – beze změny pro většinu cestovatelů

Stačí vyplnit online formulář ESTA, když už znáte data návštěvy (po zakoupení letenky) a pobyt nepřesahuje 90 dnů. Cena je 14 $. Nepotřebujete ani potvrzení tisknout. Vše probíhá při příletu jednoduše tak, že si vás najdou v databázi podle vašeho pasu. A šup, už jste v zemi zaslíbené.

esta
Dokument ESTA po schválení, má zhruba 3 strany celkem.

Amerika má výše zmíněné země – Írán, Irák, Súdán a Sýrii stále vedené jako státy sponzorující terorismus. Dovolím si politicky nekorektní poznámku: „A co Saudi, mají si kde hrát?“

Lidé s duálním občanstvím z daných zemí mají nyní také obtíže při pořizování víz do USA. Naposledy se psalo o novinářce s britsko-íránským občanstvím, které bylo znemožněno nastoupit do letadla mířícího do USA právě kvůli novým pravidlům. Vše samozřejmě souvisí s rostoucím počtem teroristických útoků stoupenců DAESH (proč byste také měli tzv. ISIS nebo ISIL nazývat jejich pravým jménem – odkaz), mezi kterými se vyskytli někteří s občanstvím v evropských zemích.

Nová pravidla udělení víz  pro ty, co cestovali do Íránu, Iráku, Súdánu, a Sýrie po roce 2011

Udělení víz bude probíhat na ambasádě a doba vyřízení bude 60 dní. Cena za vyřízení je 160 $. Cesta po USA se vám tedy celkem prodraží. Jestli jste byli zvyklí letět do USA za 300 $ jako já teď v listopadu (a tato cena se za rok 2015 vyskytla 3x, takže nejde o nic ojedinělého), budete o cestě asi více přemýšlet. Mnohem více mi ale vadí presumpce viny, jak to výborně vyjádřila moje kamarádka.

Kolik lidí teď zváží cestu do Íránu, když jim to „uzavře“ cestu do Ameriky? Vím, mnoho lidí si bude ťukat na hlavu, kdo by do takové země vkročil, ale… Írán je cestovatelským rájem. V žádném případě ale nedoporučuji cestu do Sýrie nebo Íráku. Pokud tedy nehledáte originální způsob pro vlastní sebevraždu.

Jak se vyhnout novým pravidlům – pořiďtě si dva pasy

Mnoho cestovatelů používá trik, že vlastní dva cestovní pasy. To je naprosto legální. Stačí na úřadě říct, že vyřizujete dvě víza na různých ambasádách nebo že jste cestovali třeba do Izraele a s jejich razítkem v pasu vás nepustí do mnoha zemí, např. do Íránu. Samozřejmě, neměli byste cestovat s oběma zároveň, protože to už by mohlo být problematické, kdyby byly nalezeny při osobní prohlídce.

Ale, a to upozorňuji, nedoporučuji tento postup v případě nových pravidel pro udělování víz do USA . Pokud máte na sociálních sítích jen zmínky o vašich cestách, vše je dohledatelné. Je to jen pro hodně silné povahy. USA je policejní stát :D, což poznáte téměř na každém kroku, takže se tam podobné postupy tvrdě trestají.

Ale řekněte, za tak krásná víza z Íránu a již méně hezčí z iráckého Kurdistánu, to opravdu stálo tam cestovat.

 

Zdroje

Pravidla pro udělení turistických íz na stránkách amerického velvyslanectví v Praze

 

 

 

 

11 comments

    • Ahoj Petře, nebála jsem se. Severní část Iráku byla velmi spořádanou části, pokud ses vyhnul pohraničí s arabskou částí. A byla jsem tam ještě před tím než Daesh vůbec byl, i když to bylo asi jen pár týdnů před tím. A Írán je naopak stabilní zemí v této oblasti a jedním z nejkrásnějších cestovatelských zážitků vůbec. Oli

      To se mi líbí

      • Ahoj. Tak to je dobře, že se ti tam líbilo.
        Věřím, že ne všechno je tak, jak nám média podávají. ;).

        Také toužím po tom cestovat, ale nemám moc peněz. Můj sen je USA.
        Jsem ještě student, do toho nějaké brigády. Nejdále jsem byl v Chorvatsku. 😉

        Líbí se 1 osoba

  1. Ahoj. Jsem moc rád, že jsem našel tvou stránku. S přítelkyní jsme se rozhodli, že vyzkoušíme lyžování v Iránu. Máme letenky s UIA s přestupem v Kijevě. Ale jde mi hlavně o vízum v Teheránu. Určitě budeme doufat, že je dostaneme tam – až na letišti. Někde jsem četl, že jsou potřeba i dodat pasové fotografie, a že žena musí mít fotky s šátkem na hlavě. Je to pravda? Díky moc. Martin

    To se mi líbí

      • Hned se jdu kouknout na tvůj facebook, díky. A fotka není třeba? Super. A aby ona jela oblečena podle tamních zvyků … tzn? Samozřejmě, kalhoty atd bude mít, to je jasné. A prostě v letadle si před vystoupením dá přes vlasy šátek a bude spokojenost?

        To se mi líbí

      • Ahoj, dlouhe kalhoty, delší rukáv, halenka ci kabat pod zadek. Po výstupu z kletadla šátek kolem hlavy (hidžáb). Fotku jsem nepotrebovala, koukni na ty stránky, jestli tam nepíšou něco jiného.
        Oli

        To se mi líbí

      • No … hlavně mi to ale na těch stránkách přijde takové … nepraktické. Stejně mě můžou pozvat na pohovor na konzlát atd. Není přece jenom lepší nechat to vízum až na letiště?

        To se mi líbí

Napsat komentář