Nauč se najít levné letenky do celého světa

Jak najít levné letenky do celého světa

[Update 2017] Cestuji tam, kam najdu levné letenky. Ještě než jsem založila blog, tak jsem často sdílela na Facebooku nabídky za ceny pro mudly tak překvapivé, že mi psali zprávy, jak takové letenky umím najít. Šlo např. o zpáteční letenky do New Yorku za 3 500,-, letenky do Tokia a zpět s Turkish Airlines z Prahy za 4 500,- nebo třeba letenky v business třídě do Bangkoku za 11 000,-. Proto jsem se rozhodla sepsat návod, který tě taky naučí najít takto levné letenky.

Jak že to dělám? To není magie, která se dá naučit pouze v Bradavicích a je dostupná jen pro ty, kterým sova přinese přijímací dopis (i když ten ti zrovna přišel, jen ode mne). Ve skutečnosti je to základní know-how každého cestovatele a tak mě vy zkušení neukamenujte v komentářích.

Způsobů je více, já si vyvinula systém, který mi zapadá do denní rutiny jakou konzumuji webový obsah. A tím je Feedly.

Feedly a RSS technologie

O RSS (Rich Site Summary) mi bylo řečeno, že je staré a tedy out. Přesto je to ten nejdokonalejší systém, který mi napomohl k větší produktivitě i efektivitě studia a práce (navíc i cestování).

Určitě na webu čteš více věcí než jen zprávy na Novinkách. Máš oblíbené blogy, magazíny, nebo fóra a tak na ně občas zabrouzdáš, aby sis přečetl, co je tam nového. Občas bohužel zmeškáš třeba nějaké soutěže nebo se podstatné informace dozvíš pozdě. Pokud si však založíš Feedly a dané stránky mají RSS zdroj, tzv. feed, tak si ho do Feedly přidáš a jakmile na nich něco nového přibyde, hned to uvidíš. Navíc, máš vše na jednom místě a nemusíš překlikávat na webu. Vše si lze krásně uložit do různých kategorií a uzpůsobit design svému uměleckému cítění. Pojďme tedy krok za krokem.

Vytvoření účtu na Feedly a přidání RSS feedu

Přejdi na stránku Feedly a zaregistruj se, jak je ukázáno na obrázku níže.

registrace feedly
K registraci použij některý ze svých existujících účtů, např. Google či Facebook.

Poté si vyzkoušej přidání prvního feedu, třeba mého blogu, a zařaď si jej do kategorie cestování nebo travel. Zkopíruj link webu https://potkamesevevlaku.wordpress.com/ jak je ukázáno na dalším obrázku.

Screenshot_2016-01-30_11.16.32_013016_114043_AM.jpg
Do políčka vpravo nahoře vlož adresu stránky, kterou chceš sledovat a stiskni enter.

Poté se ti zobrazí daný feed a ty si jej jednoduše přidej do nové kategorie podle svého uvážení (zmíněné „cestování“, „travel“ nebo „blogy“). Kategorie jsou spásou tohoto produktu, protože pokud chceš vyhledávat, musíš mít placenou verzi. Ale i to se dá obejít, o tom třeba až příště.

Screenshot_2016-01-30_11.17.50_013016_114743_AM.jpg
Přidání feedu do vaší sbírky.

A nyní máš nakročeno k zaplnění svého Feedly oblíbenými zdroji. Ať už to je filozofie, móda, vzdělávání, business atd. Skvělý nástroj také pro vědce, kteří chtějí mít všechny články na dané téma okamžitě nachystané k přečtení atd. Ale teď už k jádru tohoto článku. Jak feedly pomůže najít levné letenky?

Jak najít levné letenky – seznam webů s nabídkami nekřesťansky levných letenek

Levné letenky, jako ty zmíněné na počátku článku, jsou výsledkem chyb. Ať už chyb v zadání do systémů vyhledávačů, nebo třeba při špatně zadaném kurzu pro přepočet měn. Pokud bys chtěl vyhledávat takové nabídky sám, zabere to hodně času. Chce to trošku praxe. I já při prokrastinační náladě strávím hodiny prolízáním cestovatelských fór (nejvíce těch amerických) a hledáním zajímavých tipů. Některé stránky však sdružují podobné nadšence, kteří letenky hledají za nás. Takže si je stačí přidat do feedly a bum! Jakmile vyskočí nějaká skvělá nabídka, hned o ní víš. A můžeš se balit na cestu.

Mnoho serverů kopíruje nabídky dalších, takže stejnou letenku za malý peníz naleznete na několika webech pouze s časovým odstupem. Naopak některé weby mají naprosto jedinečné nabídky, které nenajdete nikde jinde.

letenky
Ukázka zpáteční letenky za 1702,- na Mallorcu ze serveru zaletsi.cz

Zde přikládám seznam mých oblíbených zdrojů (a budu velmi ráda za doplnění dalších, hlavně cizojazyčných). Zkopíruj si linky do feedly a dej si je do kategorie cestování nebo letenky.

  • Fly4free – anglicky psaný web zaměřený na chybné tarify, akce jednotlivých společností, letenky i jízdenky především po celém světě (některé jsou nerelevantní – odlety  z USA nebo Austrálie). Každý měsíc vám do Feedly přijde okolo 400 akčních tarifů. Což je šílené. Ale díky nim jsem letěla na jedny z těch nejlevnějších cest vůbec.
  • Cestujlevne.com – výborný moderní web, kde najdete super akce na letenky do celého světa, ale i na jízdenky po Evropě. Velmi originální obsah – asi 50 nabídek měsíčně.
  • JakNaLetenky.cz – kvalitní zdroj, každý den přicházejí se zajímavými nabídkami. Čekejte 120 různých nabídek letenek měsíčně.
  • Zaletsi.cz – pěkně rozepsané informace o destinaci s tipem na akční letenku nebo jízdenku. Čekejte alespoň jednu akční nabídku denně.
  • Honzovyletenky.cz – další český zajímavý zdroj, píše ho sám Honza a často s originálním obsahem. Tím myslím to, že hodně nabídek najdete na všech zmíněných stránkách, ale někdy tu najdete i něco odlišného. Čekejte tak 60 nabídek měsíčně.
  • Levné letenky z Prahy – stránka má nejen 1 feed pro všechny destinace, ale pokud vás zajímají pouze letenky do USA, můžete si ho vyselektovat.
  • Happyfly.cz – velmi originální tipy na levné letenky, navíc sdílí informace o věcech, které s létáním souvisí a nikde jinde tyto travel hackingové praktiky nenajdete. Určitě doporučuji. Čekejte tak 110 novinek měsíčně.
  • Travelak.cz – další server hledající levné letenky z Česka i okolí.
  • Akcniletenky.com – je server s designem jak z 90. let, ale hned v předmětu každé novinky máte jasně napsáno za kolik a kam letíte. Zhruba 80 letenek měsíčně, ne každá je tak super výhodná.
  • Levnocestováni.cz – většinou nemají nejlevnější nabídky, ale objevíte tu hlavně nabídky letenek plus ubytování. Takže jednodušší na plánování.

Pravidla pro nákup letenek, které jsou výsledkem chybných tarifů (error fares)

Musíš si uvědomit, že žádná letecká společnost nechce prodávat letenky pod cenou. A tak když se taková chyba objeví, stačí pár hodin a daný tarif opraví.

Pravidlo číslo jedna až deset tedy zní: „Kupuj rychle a plať kartou.“ Ještě se mi nikdy nestalo, aby byla daná letenka zrušena. Jakmile totiž dojde e-ticket na e-mail, je většinou vyhráno. I přes nevoli letecké společnosti.

Ubytování také hned nerezervuj, pokud by se náhodou stalo a letenku jsi nedostal. Koukni se také na to, jak najít levné ubytování (i zdarma).

A pak už jen vymyslet program, vyřídit víza a zabalit.

Občas přijdu se zajímavými nabídkami sama, pokud mám jednou za čas chuť se jejich hledáním bavit nebo vypíchnu extra zajímavé letenky na svých sítích. Přidej si mne na Facebooku.

Chybí ti něco v článku nebo máš jiný způsob, jak nacházíš levné letenky? Nebo ses naučil něco nového? Dej mi o tom vědět v komentářích. Je to velmi motivační k tomu, abych neustala a psala další podobné příspěvky.

 

 

 

44 comments

    • Azair.cz je nejlepší na levné letenky po Evropě, jen to živatelské prostředí je na nic 🙂 A já raději skypicker, přeje jen jsou to Brňáci a co dokázali za rok vybudovat mne nechává s otevřenou pusou 🙂

      To se mi líbí

  1. Díky, super článek tolik praktických tipů!:) jen mám otázku…když si na feedly nemůžu přidat jednu webovou stránku pomocí odkazu, dá se to přidat nějak jinak?

    To se mi líbí

    • Ahoj,
      skvělý dotaz. S touto věcí se potkávám čas od času. Zhruba 5 % stránek má s tím obtíže. Zkus najít na stránce možnost přidat RSS, follow RSS button nebo něco podobného. Případně popros autora, aby to zakomponoval do svých webovek. Nasad argumenty typu, že mu to pomůže dosáhnout k více čtenářům. Není to těžké pro něj 🙂 Oli

      To se mi líbí

  2. Ahoj, mohla bych se zeptat, pokud koupím levnou letenku na jednom ze zmíněných serverů, je ta cena už konečná? Nebo se pak jetě platí nějaké taxy na letišti apod.? Jestli můžu s tou cenou počítat a nebo se mi třeba ještě navýší 🙂 Děkuju moc, jsem v tomhle úplný nováček a každou radu uvítám:) K.

    To se mi líbí

    • Konečná. Vždycky zkontroluj, jestli je v cene prirucni zavazadlo nebo odbavene a to je jediná věc, která by tě měla zajímat. Pokud prostě potřebuješ dvě zavazadla, tak kdyžtak dokoupit, pokud je v ceně pouze příruční. Jinak tyto servery jen odkazují na prodejce letenek, čili se nemusíš bát. Jsou to jinak konečné ceny. Oli

      To se mi líbí

  3. Ahoj Oli.moc se mě líbí tvé stránky,je vidět,že se vyznáš.Chtěla bych poprosit o radu s letenkou do Puerto Vallarta v Mexicu.Potřebuji letět začátkem září,návrat není důležitý.Ideální odlet je Praha,ale může být i okolí nebo jakákoliv kombinace.Zajímá mě taky,jak moc se dá důvěřovat vyhledávačům jako je třeba Tripadvisor,Momondo a pod.Mají tam sice nízké ceny a to v korunách,ale nevím jestli to na konci opravdu tak je.Konečná cena bývá v korunách,ale jelikož nekteré sídlí v cizině,jestli se potom cena nezmění a jestli opravdu letenky pošlou.Díky moc za jakékoliv info Věra

    To se mi líbí

  4. Ahoj,plánuji v září letět do mexického Puerto Vallarta a scháním co nejlevnější letenku.Návrat není důležitý,odlet ideálně Praha,ale může být i okolí či jakákoliv jiná kombinace..Zajímá mě taky,jak moc se dá důvěřovat vyhledávačům jako je třeba Tripadvisor,Momondo a pod.Mají tam sice nízké ceny a to v korunách,ale nevím jestli to na konci opravdu tak je.Konečná cena bývá v korunách,ale jelikož některé sídlí v cizině,jestli se potom cena nezmění a jestli opravdu letenky pošlou.Díky moc za jakékoliv info Věra

    To se mi líbí

    • Záleží na kurzu v tve bance a podobne, ja kupovala uz pres expedii a momondo. Je tam urcite riziko, ze ta cena neni konecna a bude se pak lisitno. :/
      Bohuzel ti moc neporadit, strední a Jižní Amerika jsou dost těžké pro mne na hledání.

      To se mi líbí

  5. Ahoj Olgo….super články…..já mám ještě jednu výmluvu a prosím o radu….mám malého pejska 3kg…..ráda bych cestovala s nim…poradíš jak na to? máš nějaké zkušenosti? diky

    To se mi líbí

    • Ten je maly, u kazde aerolinky se da zjistit, jestli ho lze prepravit, hodně jich to umoznuje. Vlaky taky i busy. Sama nemam zkušenost.
      Někde potřebuješ specialni dokumenty apod. Ale dá se to ggoglit v cestine, takže informace pro kazdou destinaci najdes. 🙂

      To se mi líbí

  6. Zdravíčko, moc děkuju za tento článek.. právě se snažím v těhle věcech zorientovat a konečně začala taky trochu cestovat. Chci se ale zeptat. V podstatě všechny lety jsou jasně dané termínem… Já bych ale ráda letěla do argentiny. V zimě příští rok a rozhodně bych tam chtěla letět aspon na tři týdny. Jak sehnat co nejlevnější letenku? Máte radu? Díky

    To se mi líbí

Napsat komentář