Jízdenka na léto s ČD – projeďte Česko za týden vlakem

vyhlednaolomouckenadrazi.jpg

Update červenec 2018: Rozhodla jsem se využít červencových svátků, abych si nemusela brát volno v práci a projet v ČR několik zajímavých železničních tratí a podívat se na místa, která jsem ještě neviděla.

Jsem totiž ostuda, jelikož jsem vlakem projela Japonsko nebo kus Číny, ale nikdy jsem nebyla na Karlštejně, hoře Říp nebo na Zelené hoře.

K tomuto cestování chci využít skvělé akce – České dráhy nabízejí od 1. července do 31. srpna tzv. Jízdenku na léto,  která ti umožňuje po dobu 1 nebo 2 týdnů jezdit po České republice jakýmkoliv vlakem bez omezení kilometrů.

Máš In-kartu nebo ISIC? Zaplatíš jen 690 Kč za týdenní cestování vlakem

Jaké jsou tedy pro letní cestování Českými drahami?

  • jízdenka na 7 dní za 690 Kč (ISIC nebo In-karty) nebo 790 Kč (občanka nebo pas pro cizince)
  • jízdenka na 14 dní za 990 Kč (ISIC nebo In-karty) nebo 1 190 Kč (občanka nebo pas pro cizince)
  • od roku 2018 je jízdenka dostupná také pro děti do 15 let na 7 dní za 390 Kč, nebo 14 dní za 590 Kč, respektive.

Jízdenky platí v kuse a ne na vybrané dny o letních prázdninách – čili, když si jízdenku koupíš jako já s platností od 4. července, bude platit do půlnoci 10. července (7 dní).

do 1. třídy si nesednete
Do 1. třídy můžete s doplatkem za 250 Kč na týden. Viz komentáře.

Můžeš cestovat kamkoliv na území ČR a vystoupit kdekoliv. Jediná povinnost je, aby sis do Pendolina zakoupila místenku (ta nemusí být jen na trase Ostrava-Olomouc).

Jak je to s platností jízdenky na týden na konci prázdnin?

Koupíš si jízdenku třeba 27. srpna a to variantu 7denní. Bohužel tě čeká zklamání, za výše uvedenou cenu tě čeká zkrácené cestování pouze do 31. srpna. Platnost nabídky je jen na období letních prázdnin, tak plánuj dopředu.

TIP: Nakupte letní jízdenku přes e-shop ČD

Nečeká tě sleva, ale pokud se zaregistruješ do věrnostního programu Českých drah, získáš za každých 10 Kč 1 bod – tedy za týdenní jízdenku za 790 Kč dostaneš 79 bodů. Což ti zaručí vstupenky do vybraných divadel 1 + 1 zdarma nebo zapůjčení kola na 1 den atd.

Navíc ti doporučuji si pořídit mobilní aplikaci Můj vlak, jízdenka ti přijde do ní s QR kódem. Lépe se s tím cestuje, než pořád hlásit kód jízdenky z smsky.

Tady bych upozornila na jednu nevýhodu. Nepapírová jízdenka neplatí do historických vlaků a ani třeba na motoráček po Pražském semmeringu (více níže). Pravděpodobně bude problém s nepapírovou jízdenkou také v německém příhraničí, ale je to jen má domněnka, určitě se dopředu zeptej zaměstance ČD.

Jízdenka na léto a cestování v 1. tříde

Zakoupená jízdenka na léto platí vždy do 2. třídy. Můžeš si ale dokoupit doplatek u přepážky na nádraží nebo přímo ve vlaku u průvodčího, pokud by ses chtěla svézt 1. třídou konkrétního vlaku. Jinak lze dokoupit doplatek na celý týden a jezdit si 1.třídou, kde to bude jen možné.

Itinerář – týden vlakem po ČR

Kam se chceš podívat? Důvodů, proč využít týdenní (2týdenní) jízdenku je hned několik:

  • Pojedeš navštívit kamarády a rodinu
  • Chceš si prohlédnout různé české památky
  • Chceš si projet zajímavé úseky vlakem
  • Kombinace výše uvedených

Můžeš se inspirovat mým plánem, jak projet Česko po železnici za týden, nebo vytvořit zcela jiný. Napiš mi do komentářů, jestli pojedeš a své tipy 🙂

  1. den (4. července večer) – přejezd Brno – Hranice na Moravě – tato trasa má neuvěřitelně vysoký poměr vytíženost/rychlost. Zasloužila by zlepšení – tento večer jedu navštívit svou rodinu a dát si s ní ráno dobrou snídani. Navíc se projedeš po nejdelších viaduktech – je to krásná trasa (mezi Lipníkem nad Bečvou a Hranicemi je část železnice vedena po viaduktech).
  2. den (5. července) – cesta Hranice Na Moravě – Kojetín – přejezd autobusem do Tovačova (vyhlídka na tovačovské rybníky). Procházka do Dubu nad Moravou, kde se nachází poutní kostel. Hodinová cesta pěšky do Brodku u Přerova. Cesta Brodek u Přerova přes Olomouc a Bruntál do Města Albrechtic. Cestu Olomouc – Bruntál považuji za jeden z krásných železničních úseků u nás. To nejkrásnější z údolí uvidíš před Moravským Berounem.

    Dub-nad-Moravou-je-dostupny-z-Brodku-u-Přerova
    Dub nad Moravou je poutní místo.
  3. den (6. července) – dlouhá cesta z Města Albrechtic přes Glucholazy (Polsko) do Jeseníka. Poté budu pokračovat z Jeseníka krásnou trasou až do Zábřehu na Moravě, kde přesednu na cestu do Kolína. V Kolíně doporučuji vysednout, zajít na oběd a podívat se na katedrálu. Pak dojet osobáčkem do Kutné hory a užít si toto malebné městečko (nejen chrám sv. Barbory) – nezapomeň se zastavit v Sedleci – kostnice tě učaruje (je to zastávka na znamení). Já ale z Kolína pojedu do Žďáru nad Sázavou, abych konečně navštívila Zelenou horu a prošla si město. Pak zpět do Brna.
  4. den (7. července) – přes den budu v práci, odpoledne přejedu z Brna do Prahy, kde přespím.
  5. den (8. července) hurá na Karlštejn. Z Karlštejna přejedu do Berouna, kde si dám oběd a zaběhnu do Medvědária (zde jsou 3 medvědi ze známého večerníčku) a taky si vyšlápnu nahoru, abych se podívala, jak to tady (ne)mají hezké. Poté pojedu na Křivoklát. Jestli se vám také poštěstí, jezdí z Berouna až do Lužné u Rakovníka jednou za čas parní vlak – já si musela zaplatit 70 Kč navíc do Křivoklátu, ale stálo to za to! Na obyčejné vlaky zde jízdenka samozřejmě platí. Křivoklát je mnohem krásnější než Karlštejn, nezapomeňte prošmejdit okolí – je tu z lesa nádherná vyhlídka, kaple a další věci k navštívení. Pak zpět do Prahy, kde opět přespím.
  6.  den (9. července) nasednu na motoráček po Pražském semmeringu, což je trasa z hlavního nádraží do Zličína. Zde ale mou jízdenku v mobilu neuznají, stačí ale mít kartičku na městskou dopravu v Praze, nebo si koupit normálně jízdenku na MHD (ve vlaku stojí s přirážkou 40 Kč). Na tuto cestu se obzvláště těším. Pravděpodobně ji pojedu i zpátky. Poté pojedu na sever, abych se podívala na výhled, který se naskytl Praotci Čechovi. Z Prahy se dostanu se dvěma přestupy do obce Ctiněves, odkud si to vyšlápnu horu Říp a zpět. Vrátím se zpět do Prahy a přejedu zpátky na Moravu.
  7. den uvidím, jak se budu cítit na večerní výlet do blízkého okolí nebo jestli raději zůstanu doma.

Neváhej s nákupem jízdenky, můžeš poznat velkou část Česka za málo peněz a využít prázdniny k cestování. Pokud se náhodou budeš chtít podívat do Brna, napiš mi na Facebooku, proč bychom se měli potkat a já tě ráda u sebe ubytuju na gauči – takový couchsurfing 🙂 Respektuj ale mé právo na odmítnutí, na couchsurfingu si taky nepustíš každého do domu.

Celkový počet km: 1 384

19727086_10209593834504464_1124643731_o
Byla jsem i na skok v Polsku, podle mne tam ta týdenní jízdenka neplatí, ale průvodčí po mne nic nechtěl za doplatek. Update: V komentářích mne ujistili, že tyto přejezdy nemusím platit navíc – tedy letní jízdenka zde platí.

 

 

 

16 comments

  1. Pěkné :)) já loni najezdil za 2 týdny 5 378 a předloni 5 763 🙂 jinak zrovna přes stanici Glucholazy jízdenka platí, protože to je peáž 🙂 to znamená z ČR ven průjezdem přes sousední stát a zpátky 🙂

    Líbí se 1 osoba

  2. tak jsem se sem dostala,ani nevím jak . príma a paráda ke čtení.Jsem rovněž „poděs“ a zároveň s vnukem jsme díky týdenní jízdenky na léto sjezdili už kus Česka počínaje Jižní Čechy,Západní Čechy, kousek Moravy,Severní Cechy a letos se chystáme(Hradec Králové,Harrachov,vesničku Kladskou(poblíž nejvíce zadlužené obce),zase opět Prahu a Šumavu(k té se vracíme již potřetí,pořád je co obdivovat).Dvůr Králové n.L.(nádherná ZOO),Staré město u Uh,Hr.(kovozoo),Jihlava (ZOO),Praha Lešany-voj.muzeum a další a další.Musíme poděkovat ˇČD za opravdu smysluplné věnování – někdo se vyžívá v cestách do ciziny a možná,že neví kde hledat Ostravu od Č.Budějovic,nó nic,to jen taková poznámka.Hlavně,nechť nám přeje počasí a ostatní už si koupíme,přeji ostatním lidem,aby si užili prázdniny zrovna tak jako já s vnoučkem(ještě malou chvilku,je mu 12 let ha,ha).

    Líbí se 1 osoba

  3. Ahoj, dneska jsem narazil na tvůj článek. Přidal jsem na něj odkaz do mého čerstvého, ve kterém jsou mé tipy na nejhezčí tratě https://blog.pavelovesny.cz/jizdenka-na-leto-2018-tipy-na-nejhezci-vlakove-trate/. Za sebe určitě doporučuju ty na Šumavě. Jinak Olomouc – Krnov – Jeseník přes Glucholazy jsem loni projel taky, ale ten nejzajímavější úsek okolo hranic jsem měl mlhu.

    Líbí se 1 osoba

Napsat komentář