Podrobný návod k Erasmus+ tréninkovým kurzům

„Jé, já můžu jet zadarmo někam do Evropy, potkat skvělé lidi a ještě se naučit něco nového?“

navod-treninkove-kurzy-erasmus+

Erasmus+ projekty – kulturní výměny mládeže, tréninkové kurzy a EVS jsou stále velkou neznámou mezi mladými lidmi. Přitom je to jedna z nejúžasnějších možností, jak spojit cestování se vzděláváním a seberozvojem za podpory Erasmu+!

EU pro nás často znamená něco špatného. Být součástí Evropy, což podle mých  zeměpisných znalostí jsme, a cítit se jako Evropané, by měl být čím dál tím víc silnější pocit. Bohužel se tak neděje. EU má své slabé stránky, ale tolik silných, že dnes píšu o tom, co mi opět přinesl pobyt na tréninkovém kurzu, který mi zaplatili z peněz EU.

Tréninkové kurzy Erasmus+ ti dají víc než škola

O rigidním českém školství je slyšet hodně. Všichni jím procházíme tolik let. Učitel stojí před tabulí a cílem je vsáknout co nejvíce informací, které říká. Pak napsat test. Pak udělat maturitu. Přijímačky na výšku atd.

Naučila ses ale ve škole tyto schopnosti?

  • pracovat v týmu – rozdělit si role a zpracovat úkol společně
  • mluvit, dělat pauzy v řeči, stát před publikem tak, aby měl tvůj proslov dopad na ostatní
  • vyjadřovat své názory/potřeby/fakta v mluvené a psané formě ve svém i cizím jazyku
  • naslouchat a skutečně poslouchat druhé lidi
  • plánovat své výdaje, uvažovat kriticky, řešit problémy a analyzovat situace
  • chovat se ekologicky
  • učit se a mít ráda učení
  • umět přijmout i dát kritiku svým vrstevníkům, ale třeba i učiteli
  • účastnit se společenských, občanských a dobrovolnických projektů a také je vytvářet
  • rozvinout smysl pro podnikání

Vybrala jsem jen některé klíčové kompetence důležité pro život. Ostatní najdeš v přehledu. Poznáváš něco, co ti dala škola? Přehled uhlovodíků a jejich typických reakcí v něm není ( a to jsem učitelka chemie).

Většina projektů je plně hrazena a ty tak nezaplatíš ani korunu

Zdarma. Na to všichni velmi dobře slyšíme. Většina projektů je plně hrazena z fondů EU, konkrétně:

  • cesta z místa bydliště do místa projektu a zpět (do určité cenové hranice, abys nevyužívala např. 1. třídu místo 2. a peníze se raději použili na samotný projekt)
  • ubytování a jídlo na projektu
  • odborný program

Některé projekty mají v podmínkách, že zaplatíš účastnický poplatek. Přihlásila jsem se teď například na projekt o kritickém myšlení, kde zaplatím 20 € za týdenní projekt. Vše výše uvedené je ale hrazeno. Poplatky jsem u některých projektů viděla až do výše 50 € třeba za 2-3 týdenní projekty. Vše se odvíjí od organizace a typu projektu. Někde je třeba přispění z vlastních peněz kvůli tomu, že je program příliš náročný a nelze ho pokrýt z grantu nebo se program koná na příliš drahém místě.

Všechny podmínky včetně výše max. výdajů za dopravu a účastnický poplatek víš dopředu z tzv. infopacku projektu.

36669890_10155802397371872_2968584607907184640_o

Nikdy není hrazeno cestovní pojištění nebo ubytování mimo dobu konání projektu. Pokud chceš zůstat v zemi déle pár dní po/před projektem kvůli cestování, tak si ubytování a další náklady uhradíš sama.

Během projektu je obvykle zahrnutý také výlet do okolí, takže poznáš také místní zemi a nejen budovu, ve které budeš spát nebo během dnů pracovat.

Odborný program tréninkového kurzu Erasmu+

Právě jsem se vrátila z tréninkového kurzu zaměřeném na zvýšení zaměstnatelnosti mladých lidí. Vyslala mne na něj česká organizace Tmelník. Každý projekt se koná vždy ve spolupráci s některou českou organizací. Ta ti pak proplácí nebo přímo platí cestu na projekt. Více jsem již téma rozváděla v článku o kulturních výměnách Erasmus+.

Odborná část programu se zaměřila na zlepšení soft skills (prezentace, rétorika, práce v týmu), sebepoznání (introvert vs. extrovert, typ osobnosti, talent) a praktické schopnosti (jak uspět u interview, tvorba CV, tvorba vlastní značky, Linkedin). Níže uvidíš konkrétní rozpis aktivit. Jak vidíš, volný čas jsme měli taky.

Tréninkový kurz Erasmus plus program

Zábava na tréninkovém kurzu? Taky bude.

Narozdíl od kulturních výměn je projekt více odbornější. I tak jsme každý večer měli párty – představovali jsme naše země, jídla, tance apod. Alkohol se obvykle na projektech moc nevyskytuje, záleží na věku účastníků. Na kulturní výměny jezdí mladší, ale na tomto tréninkovém kurzu jsme byli ve věku od 16 do 40. Bylo super pracovat v takovém kolektivu, protože každý máme jiný pohled na věc nejen díky jiné národnosti, ale taky věku.

Byli jsme také ve městě Edessa, kde jsme hráli týmové hry s úkoly po celém městě.

37141917_1868727983206868_1328343370728210432_o

Celodenní výlet byl do horské oblasti s vodopádem, průzračnou čistou vodou a jeskyněmi. Myslím, že organizátoři zvolili skvělé místo, kde si našli zábavu sportovně založení i ti lenošivější lidé.

V každém případě, na cestování si můžeš nechat třeba 2 dny před nebo po projektu. Ale jen s domluvou vysílající organizace! Musí ti schválit totiž dopravu na a z projektu.

Najít a přihlásit se na tréninkový kurz je snadné

Už v mém dřívějším článku jsem sepsala detailní seznam kontaktů na české a slovenské organizace, které se podílejí na projektech Erasmu+. Díky tomu ti neunikne žádný zajímavý projekt včetně tréninkových kurzů. Existuje však další možnost, a to si vyhledat projekty podle kritérií – data, typu, země atd. na stránkách salto-youth.net.

salto-youth-projekty-erasmus+

Na webu si můžeš nastavit zasílání newsletterů s nabídkami jen relevantních kurzů pro Česko a Slovensko. Takže ti do e-mailové schránky dojde to, co je pro tebe zajímavé. I tak sleduj FB stránky ve výše zmíněném článku. Často hledají last-minute náhradníky. To se obvykle dozvíš jen ze sociálních sítích.

Co je potřeba udělat pro přihlášení na projekt?

  1. Na salto-youth nebo na FB stránkách organizací si vyber projekt.
  2. Přečti si infopack s informaci o programu, podmínkách účasti atd. Líbí? Jdeme dál.
  3. Odešli přihlášku na uvedený kontakt. Pozor, pouze do uvedeného data. Dej si hodně záležet na části, kde se tě ptají na důvody k účasti na daném projektu. Klidně se zeptej v komentářích.
  4. Čekej, než ti (ne)potvrdí tvou účast.
  5. Vyhledej spojení z místa bydliště do místa konání projektu a zpět ve správné dny a zašli ke schválení vysílající organizaci.
  6. Po schválení letenek si je můžeš zakoupit. Spíše musíš. 🙂
  7. Sbal se, připrav si vše, co je třeba k účasti na projekt a zabal si dobrou náladu a otevřenou mysl. Opravdu. Nezapomeň si vzít nějaké typické české dobroty, nějaké materiály atd., abys představila svou zemi ostatním.
  8. Užij si to. Moc.
  9. Po návratu si vyplníš Youthpass (viz níže) a zašli veškeré originální boarding pasy, jízdenky podle pokynů odpovědné osobě. Pak ti vrátí peníze, které jsi za dopravu zaplatila.

Na projekty jezdím, protože mě to vždy posune dál

Pokud o mne neslyšíš poprvé, víš, že učím. Učím chemii a je to pro mne naprosto vysněná práce. Protože se od dob Marie Terezie svět velmi změnil, nechci učit podle pravidel, které zavedla ona a ze kterých naše školství stále vychází.

Na těchto projektech se využívá mnoho neformálních způsobů vzdělávání, her, týmových prací, rozvoje osobnosti, motivačních přístupů, které mne inspirují k použití i při mém učení. Plno věcí mohu předávat dál a nejen vzdělávat sama sebe.

I když nejsi učitelka, budeš se během projektu učit během pobytu, ale úplně jinak, než na státní škole. Navíc získáš přátele napříč Evropou a poznáš jiné kultury, ale zároveň i tu naši.

Last, but not least vyplníš své vlastní hodnocení tzv. YouthPass. To za tebe nevyplňuje žádný lektor, ani organizátor, ale pouze ty sama. Proč? Protože jen ty umíš nejlépe zhodnotit, co ses během kurzu naučila z uvedených klíčových kompetencí. Je to takové vysvědčení od sebe samotné potom, co jsi zakončila některý z projektů.

Stále jsem tě nepřesvědčila vyjet na kurz?

Přemýšlím, co více říct o těchto hrazených projektech.

  • přijedeš z nich s novými schopnosti a znalostmi (já teď např.umím lépe přednášet před publikem)
  • tvůj seznam kontaktů naroste a pár slziček ukápne při loučení s úžasnými lidmi (už se těším, jak poletím na Sicílii za svou spolubydlící z pokoje)
  • budeš mít mnohem větší chuť se pustit do nových výzev/projektů
  • začneš mít větší odvahu cestovat i na vlastní pěst
  • začneš mít pocit, že celá Evropa (a nejen Česko) je tvým domovem

Napiš mi do komentářů, jaký projekt se ti zalíbil, a na který pojedeš. Kdo ví, třeba se tam potkáme 🙂

Zapomněla jsem něco uvést do článku, co je důležité vědět o tréninkových kurzech? Dej mi taky vědět v komentářích a doplním to do textu.

Díky, O.

 

PS: Chceš podobné články na téma vzdělávání a cestování sledovat? Přidej si mne do čtečky podle návodu z mého nejčtenějšího článku.

2 comments

  1. Zdravím, článok bol veľmi nápomocný a moc Vám zaň ďakujem!

    Ak sa môžem spýtať, dá sa tréningov/Erazmus+ zúčastniť aj keď nie som zastrešená žiadnou organizáciou? Ako jednotlivec, čo má o to záujem? Ďakujem a prejem pekný deň

    Nina

    To se mi líbí

    • Ahoj Nino,
      to je naprosto perfektní dotaz. Přesně stejnou otázku jsem řešila. Většinou tam píšu organizaci, pro kterou dobrovolničím (v mém případě Khanova škola) nebo po pravdě napíšu, že v žádné vysilajici organizaci nejsem. Třeba nám napíše ještě někdo svou zkušenost. Oli

      To se mi líbí

Napsat komentář