Jak na levné ubytování v zahraničí

kompletní návod__Jak na cestách ušetřit na ubytování_

Pokud se chci vydat někam na cestu, většinou řeším, jak co nejvíce ušetřit na letenkách. Vy, co čtete můj blog pravidelně, už to také umíte a za letenky mimo Evropu nezaplatíte víc jak 10 000 Kč a po Evropě si lítáte za pár stokorun.

Druhou velkou položkou při plánování rozpočtu je cena za ubytování. Neexistují totiž jen hotely a hostely. Ráda bych podotkla, že ve světě můžete kdekoliv bydlet bez peněz, ale nikdy to neznamená zadarmo. O tom ale až dále.

1. Bydlení „zadarmo“ – Couchsurfing

Dnes už nenajdete cestovatelský blog, kde by se couchsurfing neopěvoval. Domluvíte si dopředu spaní u někoho doma ve své cílové destinaci a nedáte za to ani korunu. Budete spát na zemi, posteli, gauči nebo matraci, a přes den budete objevovat město a ještě máte skvělý kontakt přímo na místního člověka. Ten se vám také bude ve svém volnu věnovat, takže vás třeba provede po městě, seznámí se svými přátely nebo připraví místní specialitu pro vás na večeři.

Dokonalost sama.

Ale…

Couchsurfing využívám více jak 7 let. Původní myšlenka couchsurfingu absolutně koreluje s tím, proč cestuji. Sdílení kultur, vidět místo očima toho, kdo tam bydlí. Setkávání s místními šílenci, co otevřou své domovy cizincům a ukážou jim, proč stojí za to na daném místě žít. A rozhodně to neznamená procházení muzeí nebo památek. Couchsurfing mne naučil dávat, nic za to neočekávat, věřit, tolerovat a hlavně mne učí být dobrou hostitelkou. A tím inspirovat ty, co naopak skončí u mne na gauči, aby to dělali dál a tím postupně měnili svět k lepšímu. Já vím, jsem snílek…

Avšak tři roky zpět vstoupili do hry investoři a z Couchsurfingu se stal komerční projekt. Najednou začali přibývat noví lidé do původní komunity, kteří však uchopili myšlenku trošku jinak. Prostě hotel zadarmo. A nebo (sex) seznamka.

Jak najít hostitele

Před každou destinací, kde chci přespávat, mi trvá i týden, než najdu zajímavého člověka, se kterým bych ráda strávila čas. To znamená, že chci třeba zůstat v Oslu. Takže si pročítám profily couchsurferů v norské metropoli. A hledám ty, kteří jsou zajímaví, pro které bych ráda uvařila, měla si s nimi o čem povídat a také čtu, co o nich říkají ostatní. Poté si vyberu 2-3 a napíšu jim raději obsáhlejší než kratší žádost. Například Tomas, který rád trávil čas v lesích mimo město, měl start-up na design počítačových her a velmi miloval sarkasmus. Měl desítky pozitivních reakcí a jednu velmi škaredou negativní, evidentně narazil na hodně špatného člověka, což se podařilo ostatně už i mně. A jak vypadala zpráva, kterou jsem mu napsala?

Untitled_Clipping_042216_100917_AM.jpgNapsání této zprávy mi trvalo 40 minut plus hodiny hledání předtím (už chápete, proč couchsurfing neznamená úplně zadarmo?), ale Tomas hned viděl, že jsem si ho pečlivě vybrala, pročetla si o něm a opravdu mám zájem se s ním setkat – ta zpráva vám nemusí zcela dávat smysl, ale jemu ano, a to je důležité. Hned mi napsal, že přijímá a těší se. Což je v mnoha vytížených místech (hlavní města, turistické destinace) zázrak.

Jak na Couchsurfingu zaujmout

  • vyplňte si podrobně profil a buďte zajímaví/vtipní
  • mějte profilovou fotku
  • pište s předstihem pár týdnů nebo podle návodů u jednotlivých uživatelů (někteří lidé preferují plánování pár dnů dopředu)
  • v žádosti dejte vědět, že jste podrobně přečetli profil hostitele – oslovte ho jménem, zmiňte jeho koníčky, které máte třeba podobné atd.
  • zanechte referenci po odjezdu
  • vy sami byste reference měli mít, můžete třeba požádat své kamarády, ale osobně koukám na to, že lidé mají reference od lidí z různých zemí a ne třeba Maročan jen od svých kamarádů z Maroka 😉

I v dnešní době najdete srdcové couchsurfery, ale ubývá jich a nebo je je obtížné najít. Couchsurfing totiž dává přednost ve vyhledávání těm, kteří si zaplatili poplatek, což je většina nově příchozích. Hodně žádostí, které dostávám dnes já, je něco mezi nabídkami skvělého sexu nebo zdarma přespání. A jestli si myslíte, že „sexsurfingu“ využívají jen muži, přečtěte si, jak poznáte, že za vámi přijela slečna se stejnými úmysly.

Netvrdím, že jsem svatá a pokud cestujete hodně a nejste zadaní, občas potkáte a zažijete velmi intenzivní krátké vztahy. Pokud se to ale stane primárním cílem a vy někam přijedete, počítáte s tím, že u někoho budete pár nocí bydlet podle původních couchsurfingových hodnot a najednou se to zvrtne a hostitel to vidí jinak… Nikdy si nic nedovolí, ale je dost nepříjemné, pokud musíte zůstat po celý zbytek pobytu nebo narychlo hledat ubytování jinde.

Pokud si na vás hostitel něco dovolí a překročí hranice, nahlašte ho Couchsurfingu. Pokud to neuděláte, může se to stát někomu po vás! Sama jsem nahlásila jednoho CS z Londýna a jednoho z Říma, kteří nedokázali pochopit že jsem nepřijela kvůli sexu. 😉

I přesto mám stále díky Couchsurfingu perfektní zážitky z cestování. A tak nějak doufám, že pokud se dnes na něm zaregistrujete, pokusíte se šířit spíše ty původní hodnoty komunity. Věnujte se svému hostiteli, uvařte mu něco dobrého nebo ho pozvěte do restaurace, přivezte mu dárek, uklízejte po sobě a nevyžírejte mu ledničku. 😀

2. Airbnb

S tím, jakým směrem se ubírá Couchsurfing, jsem pomalu začala přecházet na Airbnb. Jedná se o to, že lidé pronajímají vlastní byt/pokoj/postel cestovatelům. Většinou je to levnější alternativou k hotelu a navíc k tomu máte opět kontakt na místního člověka. Ne vždy se vám hostitel věnuje, ale je plno takových, kteří vás také rádi provedou po městě. Nebo vám poradí, co je nejlepší navštívit, čeho se vyvarovat a podobně.

Ještě jste nikdy služeb portálu nevyužili? Při registraci přes tento odkaz získáte buď kredit v rámci stokorun na svou rezervaci a nebo dostanete 15 % slevu na pobyt. Bohužel neovlivním obchodní podmínky společnosti airbnb. (jak to funguje?).

Nejste omezení tím, že musíte odcházet ráno z domu s hostitelem, protože si pobyt platíte a dostanete své klíče. Je to tedy vhodné také tehdy, pokud opravdu chcete klid, pracovat a ne se podřizovat plánům hostitele jako při couchsurfingu. Nespornou výhodou je možnost si uvařit. Pokud jedete s partou lidí, můžete si pronajmout celý byt a vyjde to pak velmi levně.

Určitě doporučuji vybírat místa, kde budete mít dostatečné soukromí, koukněte na reference a taky hledejte podle lokace. Hodí se, když přiletíte do New Yorku pozdě v noci a byt bude přímo na trase metra. Nebo hledáte střešní byt se saunou? I podobná luxusní místa si můžete pronajmout třeba na líbánky.

Untitled_Clipping_042216_032330_PM.jpg
Žij tam. I tak promuje Airbnb to, co nabízí. Ubytujte se jako místní a bude to, jako byste tam žili.

3. Bydlete výměnou za práci na farmě/restauraci/hostelu

Je to další typ ubytování, kdy nepotřebujete mít u sebe nutně peníze. První věc je, že si spolupráci můžete domluvit sami bez zprostředkovatele. Jak je známo: „Líná huba, holé neštěstí.“ Zde nelze potvrdit opak. Pokud někam přijedete, prostě se zeptejte, jestli za pomoc můžete spát na daném místě zadarmo. Kamarád se teď vrátil po měsíční cestě v Izraeli a bydlel zadarmo v hostelech i se snídání výměnou za to, že 4 dny v týdnu pracoval a zbytek cestoval. Pokud nejste ještě cestováním příliš otrkaní, bude to na vás asi příliš silné kafe…

Existují však weby, které za roční poplatek do 30 €, zprostředkovávají tyto „stay for work“.  Aktivní služby na tomto poli jsou:

  • WOOFing – práce na organických farmách, poplatek je za zviditelnění kontaktů v určité zemi (za každou zemi se platí zvlášť)
  • HelpStay – práce výměnou za jídlo a ubytování na farmách, školách, hostelech i klášterech
  • WorkAway 
  • Help Exchange – před 10 lety byli průkopníky, ale dnes si nejsem jistá jejich aktuálností

Já sama teď už 3 měsíce žiju bez placení nájmu výměnou za pomoc v domácnosti a za mé znalosti marketingu. Nemusí to být vždy jen fyzická práce. Podobně můžete dělat třeba au-pair.

Untitled_Clipping_042216_115403_PM.jpg

4. Hlídejte někomu dům a jeho domácí mazlíčky

Máte rádi zvířata? Můžete někomu v zahraničí pohlídat dům, zatímco majitelé někde dovolenkují. Vy na oplátku můžete plně využívat jejich domova. Za 119 $ ročně na TrustedHouseSitters, si můžete takovou příležitost najít. Když se jen zaregistruješ přes Facebook, můžeš vidět nabídky. Až zaplatíš poplatek, můžeš se na ně ozvat.

Když to vezmu kolem a kolem za 2 400 Kč za rok můžeš bydlet zadarmo v zajímavých destinacích.

Velké množství nabídek je v Británii, Francii, USA nebo Austrálii. Letos už to konečně vyzkouším. Je tam i dost dlouhodobých pobytů – třeba i měsíc a víc a mít zadarmo ubytování třeba v Austrálii, to je prostě boží představa.

Já sama mám ráda jen kočky, ale pokud máte rádi pejsky, nabídek je mnohem více. Od mých couchsurferů z Ameriky jsem ale o tom slyšela chválu. Pokud to někdo z vás vyzkoušel, napište mi, jak jste byli s tímto způsobem ubytovávání spokojeni.

5. Vyhledávače hotelů a hostelů

Není dobré zatracovat spaní v hotelech nebo hostelech. Za pár stovek máte velmi často zahrnutou v ceně i snídani (nečekejte ale luxusní vybavení a služby). Nejznámějším portálem, který nabízí veškeré hotely/hostely/penziony světa, je Booking, který zaregistrovaným členům zveřejňuje tajné nabídky slev. Raději však využijte srovnávačů, jelikož jeden hotel může stát na různých stránkách různě. Použijte tedy Trivago nebo Hotelscombined. Rezervaci můžete většinou zdarma zrušit (vyjímky jsou u slevových akcí). U každého místa je i hodnocení ostatních uživatelů, poloha na mapě a mnoho detailních fotografií.

Usnadněte si vyhledávání různými filtry (snídaně v ceně, wifi, atd.) a vybírejte samozřejmě podle důvodu cesty. Můžete dát na nejnižší cenu nebo spíše lokaci (blízko u nádraží), případně jedete na romantický víkend, tak si zadejte, že chcete full size bed nebo double bed a ne twin beds. Ehm…

Pokud jedete třeba na služební cestu nebo chcete absolutní klid, určitě se vyplatí v hotelu pobývat. Já v nich bydlela pouze tehdy, když jsem jela na nějakou konferenci. Ale proč ne, občas to je asi fajn i na cestách. Hlavně když mají výborné snídaně 🙂

6. Kempujte, spěte pod širákem nebo vyhledejte komunitní squatty 🙂

kjdsncjksvnd
Spát pod širým nebem má své kouzlo.

Opomněla jsem nějaký způsob, jak co nejvíce ušetřit za ubytování? Dejte mi vědět v komentářích. Velmi ráda seznam doplním.

19 comments

  1. Ahoj Olgo,

    narazila jsem na tvůj článek ve skupina Youth Projects 🙂 Normálně dlouhé články nečtu, ale tenhle jsem si s chutí přečetla. Taky miluju couchsurfing, člověk pak má úplně jiné vzpomínky a zážitky z toho místa, kde byl. Často si už ani nepamatuju, co jsem viděla, ale koho jsem potkala. Jsem strašně ráda, že jsem konečně našla někoho kdo je jako já :)) Vždycky když někomu takové věci vyprávím tak na mě koukají jako bych se zbláznila. 😀
    Zrovna se na podzim chystám na WorkAway do Asie tak jsem zvědavá. Píšeš, že jsi na 3 měsíce pryč, kam jsi jela? Jsem děsně zvědavá už od přírody :))

    Zdravím 🙂 L.

    Líbí se 1 osoba

    • Ahoj blázne 🙂

      cestování je pro mne také o lidech, vůbec ne o místech. Tvoří to mé zážitky, které mají trvání delší než to, že jsem byla v nějakém muzeu.

      Paříž 🙂
      Ale ted mne čekají kratší výlety do Milána a Dublinu, a pak hurá do Japonska. Vychytala jsi také ty levné letenky za 4000 Kč z Prahy?

      Díky, že jsi napsala, taky se občas cítím sama 🙂 Oli

      To se mi líbí

      • Ahoj spolublázne! 😀

        Na ty letenky do Japonska jsem koukala, ale mám v plánu zůstat na nějakou dobu v Koreji a pak se podívat ještě do Singapuru a Hong Kongu, tak si nechám Japan na jindy ať se mám na co těšit :))

        Paříž a to jejich pečivo ❤

        To by bylo děsně super kdybychom se někdy potkaly 🙂

        Pá Lucka

        Líbí se 1 osoba

  2. Ahoj Olgo :).
    blog máš fakt úžasný a jsem ráda, že někdo ví, že existují věci jako couch, workaway apod. Sama tyhle věci využívám a jsem maximálně spokojená! Cestování takhle nabírá úplně jiný rozměr a hlavně už nejde jen o záležitost bohatých lidí :). Nicméně jsem trošku v šoku ze tvého odkazu na údajné slečny, které jezdí po CS jen kvůli sexu. Přečetla jsem si to a no…mluvím francouzsky a španělsky, jsem sice z Česka, ale pro mnoho cizinců je Polsko, Česko, Slovensko úplně stejné a třeba reference mám jen od samých kluků – měla bych být tedy naprosto příkladná dávačka. Přitom realita je úplně jinde, to ovšem ten článek vyvrací. Podle mě to zbytečně ničí image tvého moc fajn článku ;).

    To se mi líbí

    • Já se ted právě hrozně často setkávám s podobnými holkami a mě to ničí image couchsurfingu, ale taky jsem psala, že je to stále to, co n cestování miluju, jen mi trvá než najdu toho pravého couchsurfera. Oproti dřívějšku o dost více. Ale nelze zcela generalizovat. Jsem si toho vědoma a díky za komentář. Jsem ráda, že patříš mezi ty srdcaře. Oli

      To se mi líbí

      • To mi ani neříkej :o. Já se právě snažím prosazovat spíše to, ať holky cestují samy, že by se neměly bát, ale samozřejmě taky, že by nikdy neměly spát u někoho výměnou za takové služby! Takže teď jsem dosti v šoku. I proto, že autor článku tam zmiňuje Polky. Znám jich dost a všechno to jsou právě že spíš totální opaky toho, co tam ten chlap píše. Ach jo :/.

        To se mi líbí

      • To není nebezpečné, cestovat takto, kluci si nic nedovolí, protože přece jen reference pořád fungují. Jen mi to ty některé holky kazí. Chjo, sexturistky :/
        Ale víš jak to je. Ty, co cestují často jsou jiné než ty, co to využívají opravdu jen na příjemné výlety s ubytováním „zdarma“.
        Na silvestra v Paříži tam byla Brazilka, která se netajila tím, že si přijela do Evropy užít a s tím, že couchsurfing je proto nej.
        Ale zase tam byla druhá holčina z Kanady a ta se nad tou Brazilkou pozastavovala a taky nad ní jen kroutila hlavou.
        Jsou lidi a lidi… 🙂

        To se mi líbí

  3. Ahoj, neměla bys tip na nějaké konkrétní levnější ubytování v Paříži? Někde z kama se dá jít/jet obhlídnout Pařížská klasika 🙂 ? Louver, Eiffelovka a tak 🙂

    To se mi líbí

  4. Ahoj,
    zajímalo by mě, jak je to s rezervací ubytování přes booking.com, když chci cestovat sám. Ve velké většině hotely nabízejí minimálně pokoje pro 2 osoby. Když pak hledám ubytování jen pro sebe, booking.com mi hází velmi pěkné ceny pro jednu osobu, ale samozřejmě v těch pokojích pro více osob a zdá se, že to neumí zohlednit nějaký příplatek za neobsazené lůžko. Nějak se mi nechce věřit, že by hotely dávali celé pokoje jednotlivcům za stejnou cenu na osobu, jako kdyby pokoj byl obsazený celý. Máš s tím nějakou zkušenost? Je běžné že hotel pak chce zaplatit vyšší částku kvůli neobsazeným lůžkům, přestože si na booking.com zarezervuji jinou cenu? Díky

    To se mi líbí

Napsat komentář