V Miláně si dejte pravou pistáciovou, vyzkoušejte Gucciho a přejezte se levným, ale skvělým aperitivem

milano

Další low-cost destinací dostupnou pohodlně z Prahy je italské Miláno. Zpáteční letenky s Wizzair totiž pořídíte za pár stokorun a let trvá pouze jednu hodinu. Co v tomto skvostném městě dělat a kolik to bude stát, o tom bude dnes řeč.

Jak se dostat z letiště Bergamo do centra Milána

Přestože neletíte přímo na hlavní milánské letiště Malpesa, ale do 45 km vzdáleného Bergama, cesta do centra Milána zabere stejnou dobu jako let – okolo 60 minut, ale je mnohem levnější než z mezinárodního letiště.

Můžete si vybrat hned z několika autobusových společností, které vás odvezou na hlavní nádraží. Společnost, kterou jsem využila já, je Terravision. Mají totiž velmi přehledný online systém a jízdenku jsem si pohodlně zaplatila už v Česku. Musíte si ji ale vytisknout. Při příletu na toto malé letiště jsem ale zjistila, že na transfer dopředu myslet nemusíte a koupíte si jízdenku na první spoj u okénka poblíž příletů (arrivals) a vyberete si společnost, která odjíždí jako první. Podotýkám, za stejnou cenu jako online.

Cena je 5 € za jednu cestu (pokud si online koupíte zpáteční, zaplatíte 9 €). Nemusíte se bát, pokud nestihnete spoj zakoupený na přesnou hodinu. Jediné, co musíte dodržet, je autobusová společnost. Další možností je jet místním autobusem do Bergama a tam nasednout na vlak do Milána. Tuhle možnost doporučuji alespoň na jednu cestu tam či zpět. Bergamo je krásnější než Miláno. Takové to staré městečko, které vyrostlo na úpatí kopce a dodnes si drží původní architekturu.

20160520_153351
Z Prahy do Milána Bergamo létají Wizzair

Městská doprava po Miláně

Hned z hlavního nádraží jezdí dvě linky metra a také autobusy a tramvaje. Doporučuji si na prodloužený víkend nakoupit zvýhodněnou jízdenku na 10 jízd. Jedna jízdenka vás tak vyjde na 1,38 € oproti standardním 1,50 €. Jen upozorňuji, oproti Paříži, je tato jízdenka určena jen pro jednu osobu a je tedy nepřenosná.

Zvláštností Milána bylo stáří některých tramvají. V některých městech si za jízdu historickou tramvají připlatíte a je to vyhledávaná atrakce. V Miláně mají součástí vozového parku dřevěné vozy, u kterých nechápete, že ještě mohou na denní bázi sloužit.

Dávejte si pozor na revizory. Jízdenka se označuje uvnitř autobusu nebo tramvaje a jedna jízda je platná 90 minut libovolně s přestupy v těchto dvou prostředcích. Do metra můžete jen jednou na tu samou jízdenku.

V Miláně se dá hodně nachodit a nemusíte dopravu ani využívat. Samozřejmě záleží na tom, kde bydlíte.

20160521_190824
Hlavní nádraží v Milánu. Na pravé straně budovy naleznete parkoviště s autobusy mířící na letiště do Bergama.

Ubytování v Miláně

Opět jsem využila airbnb jako v Dublinu. Oproti fantastické zkušenosti z Irska jsem sice měla opět perfektní pokoj s nádhernou postelí (ehm, vhodné na romantické víkendy), ale úklid ostatních prostor hodně pokulhával. Snídaně byla sice v ceně, ale nestála za řeč a nakoupila jsem si raději spoustu italských dobrot co mé bříško žádalo. Dostupnost ok, poblíž všechny obchody, do centra okolo 20 minut pěšky. Hostitele jsem viděla párkrát a byl velmi milý. Mohla jsem si i uvařit a vše potřebné bylo k dispozici. Cena se pohybovala okolo 1000 Kč za noc v závislosti na období. Můžete se mrknout.

Airbnb nabízí v Miláně plno krásných míst na spaní, já byla omezena termínem, kdy už bylo téměř vše vyprodané. Pokud jste nikdy této služby nevyužili, zaregistrujte se přes tento odkaz a dostanete kredity zadarmo na první objednávku (jak to funguje).

Co dělat v Miláně

Jídlo a móda. A trochu toho „sightseeing“.

Gastronomie Milána

O italském jídle si všichni myslí, že ho znají – těstoviny, pizza, rizoto, zmrzlina. Ale je to pravda? Ne všechna italská pizza je kulatá, italské rizoto musí být velmi vlhké a samozřejmostí je parmazán případně mozarella, ale z buvolího mléka. A pistáciová zmrzlina vyrobená ze skutečných pistácií není zelená.

20160522_151419
To, co vidíte, je italská pizza.

Další zvlášností tohoto severoitalského města je tzv. aperitivo. Je to večeře ve formě bufetu s jedním alkoholickým nápojem. Podmínkou je objednat si drink (klidně koktejl nebo whisky), zaplatit 10 € a jít se najíst a přídávat si, kolikrát chcete. Zpravidla je tato nabídka mezi 6-10 večer a to ve většině barů, kaváren a restaurací.

Další věc ocení milovníci koktejlů. Jsou zde v nabídce „chupitto“, což jsou malé kokteily velikosti štamprle. Umí to tady s nimi dobře a i já, které alkohol příliš nechutná, jsem si některé opravdu oblíbila.

20160521_004328
Chuppito bar v Navigli – část města, která žije nočním životem

Jsou tady i úžasné restaurace a pouliční stánky s jídlem, věřím, že si vyberete. Případně si běžte do supermarketu koupit sýry a uzeniny jako mortadellu nebo prosciutto a budete v sedmém nebi. Domů si potom dovezte parmezán.

Zmrzlinu z Itálie si musí každý pamatovat z rodinných dovolených k moři a i v Miláně najdete na každém rohu „Gelato“. V těch dražších (okolo 3 € za kopeček, tedy spíše kopec) vám dají ochutnat různé příchutě, než si vyberete tu, co si koupíte. Ještě před odletem z Bergama to můžete na letišti dohnat. I tam koupíte výbornou zmrzlinu hned před odletovými branami. V Česku si už ale kvůli tomu nezajdu ani na točenou, protože se kvalita dá těžko srovnat. Takže pouze na vlastní nebezpečí 😀

Miláno určuje módu celé Evropě

Kde jsou ty doby, kdy Paříž měla toto privilegium. Dnes se módní styl určuje tady. Co zde uvidíte, za 2 měsíce potkáte v západní Evropě a do půl roku možná u nás. Můj největší zážitek z Milána byl dokonalý outfit jedné Italky, kde jsem si nemohla pomoct a prostě jsem ji pronásledovala. Nemohla jsem se na ni vynadívat. Rozumějte. Miluji lidi, kteří mají styl a rozumí módě. Fotku bohužel nemám, ale obraz si zachovám do konce života ve své hlavě.

Naleznete tu hned několik ulic, kde budete obdivovat luxusní kousky návrhářů. Samozřejmě jsou tu i místa, kde se dá nakoupit cenově dostupná móda, jen už to nebude Gucci ani Valentino. Na načerpání inspirace je window shopping ale perfektní!

20160522_154744
Alespoň jedny, od Dolce & Gabanna…

Památky Milána

Miláno spojuje starobylou architekturu s tou moderní. Procházka městem tedy není nudná, i když jsou tu samé kostely a památky ještě z dob starověkého Říma, které jsou ale prokládány prosklenými mrakodrapy, typickými italskými hospůdkami, parky a obytnými domy. Nudit se tu rozhodně nebudete.

Dominantou města, která vás uchvátí, je Duomo di Milano. Vstupné se již nově platí a je tu přeturistováno. Nachází se v centru města na Piazza del Duomo a je to dobrý výchozí bod pro celé Miláno.

 

20160521_153211
Milánská katedrála byla dostavěna až po 6 staletích.

Na katedrálu navazují nejluxusnější obchody. Ty jsou zasazeny do nádherné pasáže a stojí za zhlédnutí.

20160521_153250

Pokud hledáte odpočinek, doporučuji si ve slunečném dni zajít na piknik do jednoho z parků. Neuvěřitelně to v nich žije. Hrad Castello Sforzesco je obklopen rozsáhlým parkem Parco Sempione. Vstup do parku je zdarma, do hradu si vstupné zaplatíte. V době mé návštěvy byly po celém městě klavírní koncerty na veřejných místech a i tento park hostoval několik z nich.

Říká vám něco Poslední večeře od Leonarda Da Vinci? Není to možná tak známé dílo jako Mona Lisa, ale ujít by vaší pozornosti nemuselo. Jestli pojedete do Milána, tak si i měsíce v předstihu rezervujte prohlídku této fresky v boční části kostela Santa Maria delle Grazie. Vstup je totiž omezen na malé skupiny po 15 minutách. Zájem je obrovský a to hlavně o víkendech.

20160524_121550
V Miláně narazíte i na starověké pozůstatky. V okolí této vojenské akademie najdete plno dobrých a levných restaurací. Lidé si pak oběd přinesou sem a společně jej snědí.

V noci pak zamiřte do části Navigli. Jedná se o kanály, okolo kterých je nespočet restaurací, barů a klubů.

20160522_202939

 

Nezapomeňte také na Operu La Scala. Pokud nemáte peníze na lístek a s sebou v batohu vhodnou róbu, můžete se jít alespoň podívat na její budovu.

Moderní tvář Milána dělá např. mrakodrap UniCredit. Ale není jediný.

20160521_184219

Proč jet do Milána

Budete potkávat mnoho skvěle oblečených lidí, také tu je mnoho gayů a lesbiček. Tohle město prostě žije a jde to poznat. Já si oblíbila jednu kavárničku se skvělou obsluhou, dobrými cenami a výbornou kávou poblíž jednoho z osamělých gay barů. Měli pěkné malby na stěnách a výbornou hudbu. Takových kavárniček tam ale potkáte víc než dost.

20160522_182611

Miláno je nádherné, nabízí sondu do atmosféry celé Itálie a určitě se vám tady bude líbit, pokud si libujete alespoň v jedné z následujících oblastí: módě, gastronomii nebo historii. Takže kdy poletíte? 🙂

Itálie má co nabídnout. Koukněte se, co jsem zažila v Římě.

Vzpomenete si na aféru, kdy se D&G postavili za to, že rodinu musí tvořit vždy muž a žena? Na ulicích tak najdete tyto obrázky. Ani bych se nedivila, že Miláno je tvůrcem designu. Naprosto mi to sem pasuje.

20160521_182705

21 comments

    • To mluvíte jak má maminka, i když ona nečte ty mé články, jelikož si myslí, že moc riskuju. 🙂
      Ted se můžete těšit na kompletní cestopis z několika částí Japonska.
      Děkuji, že jste mi napsala. Olga

      To se mi líbí

  1. Dostala jsem návštěvu Milána od rodiny k šedesátým narozeninám a mám trochu obavu, jak to sama zvládnu. Ale moc se těším. Prosím, jak je to s jazykem, italština je mi naprosto cizí. Jinak dík za článek, pomohl mi se alespoň trochu zorientovat

    To se mi líbí

  2. Ahoj , stručně, pěkně napsáno, stojí za to i doplnit Bergámo a spojit i výlet. Je to vhodné a inspirující i pro dámy s narozením v polovině min. stol. Pokud by některá z Vás měla zájem sdílet zážitky , přivítám odpověď (jsem na tom stejně; inters@post.cz ).
    Oli, Tobě hodně zážitků a cest, mamka se určitě po čase s tím vyrovná!
    Majka

    To se mi líbí

  3. Bezva článek, za 3 týdny nás čeká prodloužený víkend, tak to pro nás určitě bude inspirací. 🙂 Letíme na Malpensu a přemýšlíme o jízdence na MHD na tři dny, je nějaká lepší alternativa? Díky, Lukáš. 🙂

    To se mi líbí

  4. Ahoj, hezký článek .) do Milána se chystám zhruba za měsíc a už teď se moc těším, jen mi trochu dělá starosti to, abych viděl všechno co chci vidět, abych se neztratil a pak zbytečně nehledal cestu zpět na hotel 😀 každopádně jeden den bych jel rád k moři, nejspíš autobusem nebo vlakem, což absolutně nevím, jak v Miláně funguje :O prosím tedy o radu, děkuju za odpověď 🙂 Tomáš

    To se mi líbí

  5. Pěkný cestopis. Do Milána jezdím každý rok 2x Přídám několik tipů pro ty co se chystají do tohoto města:
    Ubytování:

    Doporučuji čtyřhvězdičkový Klima Hotel přes booking.com Jedna noc za akční cenu vyjde na 40 euro.
    Dobrou alternativou je Starhotel Tourist přímo u metra M5 (automaticky řízené metro) .
    Velmi kvalitní jsou hotely řetezce B&B Hotels a to jak v Miláně nebo v blízkých městech (Como,Monza,Bergamo) http://www.hotel-bb.com/it/home.htm

    Nákupy:

    Největší nákupní ulice je Corso Buenos Aires,začnete u stanice metra Loreto a pokračujte dále skrze Benátskou bránu (Porta Venezia) k náměstí San Babila až k majestátnému dómu se stejnojmenným náměstím.
    Na začátku jsou značky střední a nižší třídy: H&M,Benetton,Sisley,Terranova,Intimissimi,Zara,Conbipel,Baťa,Goldenpoint,Calzedonia,Desigual,Celio,Mango,Liu Jo,Geox atd…
    U náměstí San Babila najdete značky: Diesel,Abercrombie&Fitch,Hilfiger atd.
    Nejluxusnější značky jsou v trojuhelníku (Piazza Duomo,Galleria Vittorio Emanuele,Via MonteNapoleone)
    Obchod se serií značek Armani je na Via Manzoni,přímo u výstupu ze stanice metra M3 MonteNapoleone
    Pokud budete v Miláně více dní doporučuji rozhodně outlet v Serravalle Scrivii,vzdálený od Milána cca 90 km.
    Dostanete se sem přímou autobusovou linkou společností Flixbus z autobusového nádraží Lampugnano nebo vlakem z hlavního nádraží do stanice Arquata Scrivia,odtud jezdí několikrát za den Shuttle busy až k outletu.
    http://www.mcarthurglen.com/it/serravalle-designer-outlet/en/

    Pohyb po městě:

    Dobrou nabídkou jak se přepravovat po Miláně,zejména od památky k památce je jízdní kolo.
    Součástí dopravní společnosti ATM je i služba BikeMi,po celém městě(nejen v centru) je spoustu stojanů s jízdními koly.
    Pro rezidenty je k dispozici čipová karta s ročním předplatném.
    Pro turisty je k dispozici týdenní nebo denní předplatné.(Týdenní stojí 9 euro,denní 4,5 euro)
    Pozor! Předplatné je pouze přístup k této službě,každá jízda/vypůjčení kola se platí zvlášť (Pozn. pokud si vypůjčíte normální kolo na půl hodinu,neplatíte nic, u elektrokola 0,25 euro)
    A jak si to zařídíte a co k tomu je potřeba? Potřebujete jen připojení k internetu,mobilní telefon,platební kartu a email.
    Na stránce https://www.bikemi.com/en/service-info/subscriptions/subscribe.aspx se zaregistrujete,zvolíte si heslo,zadáte telefon,email a další údaje,poté budete přesměrováni na platební bránu.
    Po úspěšném zaplacení vám na email a mobil přijdou přihlašovací údaje k obsluze stojanů s koly,na dotykovém dipleji zadáte své uživatelské jměno a heslo,poté si vyberete jaké kolo chcete,zda klasické nebo elektrokolo,po výběru vám na obrazovce zobrazí číslo stanoviště,zde kolo vyjmete ze stojanu a můžete vyrazit.
    Na jakémkoliv z dalších stanovišť ho zase vrátíte,opět zasunout do stojanu.
    Po ukončení jízdy Vám na email,přijde doba i cena za vypůjčení,nic neřešíte,vše se strhne z vaší platební karty.
    Doporučuji pouze mít na kartě aktivované platby přes internet a dostatečný limit.
    Po delší projížďky doporučuji Park Sempione a Castello Sforzesco nebo po Corso Buenos Aires,nejlepší zážitek je z noční jízdy po Miláně.
    Doporučuji si také stáhnout aplikaci Bikemi,pomocí které se online dozvíte kolik je kde volných kol k dispozici.

    Výlety po okolí:

    Pokud budete v Miláně více dní,doporučuji výlety ke krásným jezerům Como a Maggiore.
    Klimatické letovisko Como u stejnojmenného jezera kde si to zamiloval i George Clooney,je opravdu perla.Voda čistější než v moři na italském severu,Palmy,Pasta a Gelato.
    Dalším klenotem je jezero Maggiore,dále poté švýcarský kanton s městem hradů na seznamech Unesco Bellinzona či švýcarské „MonteCarlo“ Lugano,dále Ascona a Locarno.
    Z hlavního milánského nádraží jezdí denně několik vlaků do všech těchto nádherných míst,cena jízdenek vyjde na kilometr nastejno jako u nás( Como 4,80 euro/ Stresa 8,60 euro/Chiasso 5,50 euro)

    To se mi líbí

  6. Cestu do Milána jsme si s dcerou naplánovaly na začátek července. Po přečtení pár cestovatelských blogů jsem se rozhodla koupit ubytování v Bergamu, které je skutečně krásnější, klidnější a levnější. Z Bergama jsme jely jeden den do Milána, cesta trvala zhruba hodinu. Miláno jsme procestovaly na celodenní jízdenku MHD a hodně pěšky, jeden den je naprosto dostačující. Co jsem tady v příspěvcích nenašla a mě osobně okouzlilo naprosto nejvíc, je návštěva milánského hřbitova. Vystoupíte na stanici metra Monumentale a jste přímo před branou hřbitova, který skutečně stojí za návštěvu. Těžko popsat slovy, milovníci soch si přijdou na své, některé hrobky jsou tak majestátní a ohromující, že i když jsme tam strávily něco přes 2 hodiny, nemohly jsme se odtud odtrhnout a zdaleka jsme neprošly celý hřbitov. Jinak jedna rada, všude po městě a to i v Bergamu jsou pítka. Vzhledem k velmi drahé balené vodě a někdy i těžko dostupné, nejlépe ve stanicích metra v automatech, je to výborná alternativa pro nenáročné. Osobně odzkoušeno a ve zdraví přežito :D. Druhý den jsme si z Bergama vyjely k jezeru Como, které je vzdálené asi 45 minut. Cestování italskými klimatizovanými vlaky vůbec doporučuji. Vše přehledné a spolehlivé, jen pozor na to, že zakoupenou jízdenku je nutné v automatech na nádraží označit, jinak je neplatná. Vystoupily jsme v Leccu, které leží právě u jezera Como a kochaly se nádhernými přírodními scenériemi za stálého osvěžujícího pofukování větru, což jsme v červenci při teplotách přes 30 stupňů ocenily. Všem milovníkům cestování vřele doporučuji, my jsme za 3 noci a letenky zaplatily dohromady 2.400+1500, což je zhruba 2000Kč na osobu. No neleťte! 😀

    To se mi líbí

Napsat komentář