Procestuj všechna místa, kde se natáčí Game of Thrones

kde-se-natacelo-game-of-thrones

„Winter is coming!“

„You know nothing, Jon Snow.“

Nová série Game of Thrones je za dveřmi, a stejně jako miliony fanoušků, ani já se nemohu dočkat. Zkrátila jsem si tedy čekání tím, že jsem sepsala všechny lokace, kde se seriál Hra o trůny natáčí. K tomu přidávám také nejlepší způsoby, jak se do místa nejlevněji dostat.

Tak co, kam poletíš/pojedeš o prázdninách ty?

Inspirujte se cestováním po seriálových lokalitách natáčení Game of Thrones.

Upozorňuji, že neznám správné české ekvivalenty, protože jsem nečetla české knihy a seriál navíc sleduji jen v angličtině.

Chceš vědět o každém novém článku spojeném s cestováním? Přidej si mne na Facebooku nebo do Feedly (můj ultimátní návod jak sledovat tvé oblíbené blogy a třeba i levné letenky jsem sepsala již dříve).

Game of Thrones se natáčelo v celkem 7 zemích

  1. Severní Irsko (GB) – okolí Belfastu
  2. Chorvatsko – Dubrovník
  3. Island
  4. Maroko
  5. Španělsko – Seville a Cordóba
  6. USA
  7. Malta

Nejvíce míst ze seriálu Hra o Trůny najdeš v okolí Belfastu

Největší evropské filmové studio Paint Hall má sídlo v Belfastu v Severním Irsku. Zde se také natáčí velké množství interiérů. Jedná se např. o Iron Throne nebo Red Keep.

kingsroad-stare-stromy-game-of-thrones-severni-irsko
Kingsroad lemují stromy vysazené v 18. století. Severní Irsko. Autor fotografie: Ondřej Procházka.

Většinu venkovních scén ale můžeš navštívit:

  • Carncastle (mapa) – zde Ed Stark v 1. sérii popravil zběhlého člena Night’s Watch. Musíte si jen trošku z městečka vyšlápnout do přírody.
  • Shane’s Castle (mapa) – odehrávaly se zde rytířské turnaje, které byly v několika sériích (Tourney of the Hand).
  • Ballycarry (mapa) – Crossroads Inn, kde se například Brienne of Tarth a Podrick dozví, že Arya Stark je pravděpodobně naživu (přestože jejich cílem je najít její sestru Sansu).
  • Ballintoy Harbour (mapa) – město Lordsport na Iron Islands. Pozor, město je v seriálu digitálně dostavěno do této lokace. Poblíž jsou také travnaté pobřežní útesy, na kterých se natáčely scény z vojenského ležení Renlyho Baratheona.

  • Caves of Cushendun (mapa) – jeskyně, kde Melissandra porodila nepozemské dítě.

  • The Dark Hedges of Armoy (mapa) – cesta lemována staletými stromy „Kingsroad“ – fotografie uvedená výše.

  • Castle Ward (mapa) – již trošku dále od Belfastu, ale zde se natáčí většina exteriéru okolo Winterfellu, a také ze sídla The Twins House of Frey. Na západ od hradu se nachází další lokace Myra Castle, kde se natáčely exteriéry z House of Bolton.

  • Tollymore Forest Park (mapa) –  většina scén, která se odehrála v lesích, se natáčela zde.

  • Rowallane Gardens (mapa) – jedná se o Godswood – les/zahrada, kde se nachází svatý strom s obličejem na kmeni.
  • Inch Abbey (mapa) – místo, kde se Rob Stark a jeho matka Catelyn dozví o smrti Edduarda Starka, krásné místo k navštívení i bez spojitosti se seriálem.
  • Sandy Brae (mapa) – lokaci Dothraki Sea, hory, které vidíte v pozadí, jsou opravdu posvátné Mother of Mountains mezi Dothraki.
  • Řeka Quoile a Gosford Castle (mapa) – od sebe trošku vzdálenější lokace, kde se natáčely exteriéry Riverrunu. Rob Stark zde popraví Karstarka, scény z přístavu byly nafilmovány u řeky Quoile.
  • Downhill Strand a Mussenden temple (mapa) – scéna s Melissandrou a Stannisem, kdy pálí sochy na pláži, později v seriálu také  místo, kde z pláže Dragonstone odplouvá za pokynů Davose Gendry.
199679808_80941e059c_z
Typická irská atmosféra starých kostelů – Inch Abbey

Velké množství lokací je veřejnosti nepřístupné, jako například: Magheramorne Quarry (ale níže se na něj můžeš podívat na videu).

Jak se levně dostat do Belfastu

Do Belfastu se nejlevněji dostanete letecky z Polska. Létá se z Katowic nebo Wroclavi i Krakova a zpáteční letenku pořídíš s Ryinair nebo Wizzair okolo 1 000 Kč (pouze příruční zavazadlo).

Pokud budeš v Irsku déle, můžeš taky letět do Dublinu a inspirovat se tím, co jsem tam zažila já – co dělat v Dublinu a jeho okolí.

V Belfastu pořádají zájezdy do míst, kde se GoT natáčí, takže můžeš využít i této komerční nabídky, nebo si to vše naplánovat po svém.

Chorvatský Dubrovník je v Game of Thrones King’s Landing

Město, které je zapsáno v UNESCO, má středověké hradby až k moři. Když hledali místo, kde natáčet King’s Landing, hned při příjezdu do Dubrovníku věděli, že je to pro ně perfektní místo.

Město Dubrovník zpracovalo krásný přehled, pokud chcete vidět všechna místa, kde se natáčely Hry o trůny v tomto překrásném městě.

arcade-dubrovnik-nataceni-game-of-thrones

V Chorvatsku se také natáčelo v dalších destinacích:

  • ve Splitu (mapa) – Diokletiánův palác byl použit na natáčení podzemních chodeb v Meerenu.
  • Šibenik (mapa) – natáčely se tu venkovní scény s Bravoos
  • Kaštel Gormilica (mapa) – prodávala zde Arya ústřice a natáčely se tu další scény s Bravoos

Jak se levně dostat do Chorvatska

  1. Jeď na dovolenou s rodiči
  2. Kup si last-minute/first-minute do Chorvatska (ceny letenek i celých pobytů jsou nízké)
  3. Najdi si spolujízdu na Blablacar (během sezóny tam jede hodně aut)
  4. Stopuj
  5. Dojeď tam autobusem (z Vídně jezdí linkové autobusy do Chorvatska)

Magický Island posloužil k natáčení Game of Thrones hlavně v zimním období

Na Islandu jsem strávila necelý měsíc (ale v létě) a místa, kde se natáčely scény „behind the Great Wall“ mám tedy nafocené bez sněhu.

game-of-thrones-island-myvatn
Nádherné, ale zamrzlé, jezero Mývatn posloužilo jako válečné ležení Wildlings.

Natáčecí místa GoT na Islandu:

  • ledovcem pokryté území na JV Islandu – natáčeli se zde scény za velkou zdí v zimě (při mínus 11°C)
  • jezero Mývatn (mapa) – nádherné jezero sopečného původu. Islaňďané tvrdí, že všechny skály jsou zkamenělí skřítci. Fotografie výše zachycuje jen malou část jezera. Je to opravdu úchvatné místo, které stojí za návštěvu, i kdyby se tu nic nenatáčelo. Zde na zamrzlé ploše jezera postavili válečné ležení Wildlings, kde velel Mance Rayder.
  • jeskyně Grjótagjá (mapa) – fanoušci GoT tvrdí, že se zde natáčela intimní chvíle Jona s Ygritte. Jenže se podívejte na fotografii níže a konkrétně na kluka, na kterého všichni ukazují. V jeskyni je voda o teplotě 50 °C, lidské tělo má 36-37 °C. Abyste v té teplotě mohli vydržet, nemůžete se v ní hýbat a dlouho tam nebudete, protože se začnete vařit. Takže si osobně myslím, že se natáčelo v jiné jeskyni. Geotermální vývěry příjemně teplé vody, kde se můžete koupat, jsou na Islandu velmi časté.game-of-thrones-nataceni-na-islandu

Jak se levně dostat na Island

Island je jedna z nejkrásnějších zemí, které jsem kdy procestovala. Z Prahy létá přímý spoj do Reykjavíku (od 3 000 Kč s Wizzair), ale je dražší než ten přímý z Wroclavi (od 1 700 Kč za zpáteční let). Opět jsou v ceně jen příruční zavazadla.

Island je velmi drahá destinace, ale jedna z nejkrásnějších na Zemi, podívejte se na mé články o Islandu a konkrétně o Duhových horách.

V Maroku se natáčelo jen několik scén GoT

  • Essaouira (mapa) – Unsullied byli v seriálu poprvé představeni právě ve městě Essaouira na západním pobřeží Maroka
  • Aït Benhaddou (mapa) – město v marocké poušti je překrásné. Natáčely se zde scény z vojenského kempu Daenerys Targaryen.
ait-benhaddou-maroko-nataceni-game-of-thrones
Skalní město, které se objevilo v Hře o trůny. Za návštěvu určitě stojí.

Jak se levně dostat do Maroka

Leť z jakéhokoliv německého letiště (Mnichov, Norimberk, Drážďany, Frankfurt, Berlín…). Maroko je častou dovolenkovou destinací německých turistů, takže doletět do Marakéše, Fesu nebo Rabatu je otázka 2 000 – 3 000 Kč za zpáteční let s některou nízkonákladovou společností.

Maroko je nádherná země, jen ti doporučím necestovat sama (proč ale většinou miluju cestování o samotě). Vždy je lepší mít k sobě nějakého kluka na cestování, bude to pro tebe bezpečnější.

Španělské islámské památky obvykle natáčení nepovolují, u GoT udělaly výjimku

Natáčení probíhalo na několika místech Španělska:

8676927804_1441260b79_z
Vítejte v Dorne, který je ve skutečnosti v Seville.
  • Seville (mapa) – El Real Alcázar de Sevilla (palác a zahrady z 16. století) se v seriálu staly sídlem House of Martell v Dorne. Plaza De Toros De Osuna – býčí aréna posloužila pro hlavní arénu v Meereen. Dalšími místy byly Anfiteatro de Italica a Reales Atarazanas, kde se natáčela 7. série.
  • Cordóba (mapa) – natáčelo se na římském mostě a Castillo de Almodóvar del Río, které se objeví v 7. sérii.
  • Alméria (mapa) – natáčelo se na úchvatné pevnosti Alcazaba (v GoT Water Gardens), v přírodním parku El Chorrillo Sierra Alhamilla, u pevnosti Mesa Roldán, exteriéry v Sorbas (Meereen)
  • Castillo de Zafra (mapa) – Tower of Joy, kde se narodil Jon Snow a zemřela Lyanna Stark
  • Peniscola (mapa) – Portal Fosc, Calle Mayor, Parque de la Artillería, Plaza de Santa María. Všechno jsou to místa, kde spolu procházejí Tyrion Lannister a Grey Worm v Meereeenu.
  • Bardenas Reales (mapa) – části Dothraki Sea
  • Girona (mapa) – Cathedral of Saint Mary of Girona, což je zvenší Baelorova septa,

    Monestir de Sant Pere de Galligants, kde přepadla Aryu Walf na mostě Bravoosi. Ulice Ferran el Catòlic posloužily pro trhy a pro divadlo Plaça dels Jurats

  • Castell de Santa Florentina v Barceloně (mapa) – hrad House of Tarly

  • San Juan de Gaztelugatxe (mapa) – Dragonstone Islands, kam přijede Daenerys
Castillo_de_Zafra_-_Exterior
V seriálu jsme se jako diváci dozvěděli, že Jon Snow je Stark/Targaryen právě na této pevnosti.

Jak se dostat levně do Španělska

Asi nejjednodušeji stopem. Z Prahy jezdí do Barcelony Eurolines a také můžeš letět s přestupem třeba do Malagy. Bohužel to nevychází úplně levně. V předstihu ale určitě najdeš něco do 3 000 Kč za zpáteční cestu.

Kde se natáčelo GoT na Maltě?

Chtěla bys vědět, kde se natáčelo na pobřeží Středozemního moře? Dej mi vědět a já tato místa doplním 🙂

Chceš navštívit některé z destinací a mít je přímo v aplikaci Maps.me? Ti připravili do své mapy tato místa ze seriálu:

  • Winterfell
  • Qarth
  • The Wall
  • King’s Landing

Stáhni si jejich trasy přímo do mobilu.

Podívej se alespoň na některé místa ze seriálu Game of Thrones na video od Tech Insider.

 

 

6 comments

  1. Ahoj, skvelej seznam.
    jeste doplnim Castle Black, Wall, Vchod a vychod z jeskyne trioke vrany, hardhome a spoustu dalsich se tocil tu https://goo.gl/maps/syei6XXshSH2.

    Je to verejnosti nepristupny. Ale skalni fanousek si cestu dokaze najit.
    Kdyz jsem tam byl, tak jsem neco malo natacel. https://youtu.be/PZBjHXlUkOQ <- konkretne zabery z castle black. Kdyby nekdo chtel, tak muzu poslat dalsi fotky z toho mista 😀

    Líbí se 1 osoba

  2. Já jsem teda GoT nepropadla, ale myslím, že v Maroku jsou to ještě kulisy pro Království nebeské u Ouarzazate (jsou tam filmové ateliéry, kde se vlastně natáčelo kde co), byla jsme tam i v Aint Benhadou a Essaouiře a stojí to za navštívení i pro nefanoušky 🙂

    Líbí se 1 osoba

Napsat komentář