Faerské ostrovy – Neznámá perla severské divočiny v Evropě

Faerské ostrovy - Neznámá perla severské divočiny v Evropě

V posledních letech se všichni mohou zbláznit ze severské kultury. V prostředcích hromadné dopravy nepřehlédnete na přebalech knih autory: Stieg Larsson, Jo Nesbø, méně již Yrsa Sigurðardóttir, obrovskou sledovanost mají filmy a seriály s charismatickým Madsem Mikkelsenem (no řekněte, kdo by se jím nenechal sníst), hromadně se nakupuje v IKEI (měli jste už prinsesstårta – švédský princeznin dort? *mlask*) a mohla bych pokračovat donekonečna. Island, Norsko, Švédsko, Finsko, Dánsko.

Trend severských zemí se drží mnohem déle než nošení flanelových košil a bezlepková výživa pro všechny. I když nevím, jak to začalo, bude to nadále trvat. Na severu jsem strávila také dost času – procestovala jsem mystický Island (samostatný článek o národním parku Landmannalaugar), měsíc jsem byla na stáži ve Švédsku, na týden jsem zakotvila v Kodani (restarauce s Michelinskými hvězdičkami na každém rohu), Oslu a Helsinkách. Ale dnes se rozepíšu o panenském uzemí s nedotčenou přírodou ale stále si zachovávající vysokou životní úroveň, na kterou jsme zvyklí v Evropě. Vítejte na Faerských/Ovčích ostrovech, autonomní oblasti Dánska.

Kde leží Faerské ostrovy a jak se na ně dostat

faerské ostrovy
Poloha Faerských ostrovů

Faerské ostrovy naleznete na půli cesty mezi Norskem a Islandem. Z našich středoevropských domovů se tam však nejlépe dostanete dvěma způsoby. A to buď letecky nebo cestovatelsky mnohem zajímavěji – trajektem.

Přímé letecké spojení s hlavním letištěm na ostrově Vágar mají Velká Británie, Dánsko, Norsko a Island. A pokud vyberu spoj z Prahy s přestupem v Kodani na léto 2016, za zpáteční letenky dáte okolo 350 € (pokud byste si je koupili v předstihu).

Já si samozřejmě vybrala druhou možnost. Za prvé, tak dlouhou trasu operovanou trajekty pro pasažéry (nejen náklady) naleznete ve světě jen vyjímečně. A za druhé, cesty lodí jsou prostě boží.

Doprava z dánského přístavu Hirtshals je zajišťována trajektem Nöronna společnosti Smyril Line a do hlavního města Tórshavn trvá 36 hodin. Máte také velmi zajímavou možnost převést trajektem své auto, na Faerských ostrovech zůstat 3 dny, a pak pokračovat trajektem až na Island. Vlastní auto se zde totiž více než vyplatí – stop tu téměř nepřichází v úvahu (malý provoz) a pronájem auta je šíleně drahý. Když zůstanu u ceny za trajekt na Faerské ostrovy, v létě 2016 za zpáteční lístek (bez auta) v 8 lůžkových kajutách zaplatíte 370 € za osobu. Pro více informací o cenách a jízdních řádech prostudujte oficiální stránky přepravní společnosti.

Připlutí na Faerské ostrovy

I když se jedná o obrovskou stabilní loď, na slabší jedince může čekat mořská nemoc. Během cesty se však můžete procházet po celé lodi, využívat služeb restaurací, kina a další. Stojí za to si zajít ven na horní polubu, či nakouknout do nejnižších pater, kde je skladován náklad nebo zaparkovaná auta. A seznamovat se. Angličtina je tu více než obvyklá.

44772_1362239657810_7764432_n
Foceno z přístavu v Tórshavnu.

První věc, která vás na Faerských ostrovech praští do nosu, není smrádek z ovčího trusu, ale naprosto čistý vzduch. Má až opojné účinky. Přísahám, nekecám. Nadechněte se sami a dáte mi za pravdu. 🙂 Fotka zachycená výše má však jednu raritu. A to víceméně jasnou oblohu. O Faerských ostrovech se totiž říká, že tam buď prší anebo sněží (statisticky 300 dní v roce). A mně zrovna vykouklo sluníčko.

Hlavní město Tórshavn

Jedná se o malinké městečko s 12000 obyvateli. Projdete jej za půl hodinky, vévodí mu katedrála zajímavá architektonicky (tzv. pyramida) a nachází se tu jediný les – jako městský park. Čekejte zakrslejší dřeviny, ale najdete zde také subtropické rostliny. Na ostatních ostrovech (celkem 18, z toho 17 obydlených) naleznete pouze trávu a žádné, ani osamocené stromy. I když občas nějaká bramborová políčka. A ve městě se ještě můžete podívat na místní maják a starý vojenský fort.

44772_1362238217774_983454_n
Dřevěné domy, které mají střechu porostlou trávou z důvodu izolačních vlastností.

V městě můžete samozřejmě najít lepší místa na přespání, ale na Faerské ostrovy se snad jede do divočiny a ne si válet šunky po hotelech. Proto je dobré si s sebou zabalit stan a teplé spacáky nebo využívat Airbnb (za registraci dostanete 500,-. Proč sem dávám tento odkaz?) a couchsurfing. A odjet z hlavního města.

Doprava po ostrovech a mezi nimi

Mít vlastní auto je nejjednodušší, provoz na cestách velký není, takže stopování není nejlepší variantou (i když nevím, kolik lidí dneska ještě stopuje? – napište mi do komentářů). Mezi ostrovy jezdí trajekty nebo autobusy (někde jsou podmořské tunely a mosty, mezi některými ostrovy funguje pouze doprava po vodě). Mají studentské slevy na ISIC a červené autobusy jezdící v okolí hlavního města jsou zdarma. Více info na stránkách dopravce.

Výstup na nejvyšší horu a přechod po hřebenech do Saksúnu

Výstup na Slaettaratindur (882 m.n.m.) je zpočátku velmi strmý, lezete skoro po čtyřech a až nahoře narazíte na vyšlapaný ovčí chodníček. Na co byste si však měli dávat pozor je, že každou chvíli může spadnout naprosto hustá mlha, kterou byste rádi krájeli, ale bohužel v ní ztratíte orientaci. Stezky zde značené nejsou, pouze občas naleznete na bílo nabarvený kus skály či větší kámen. A to není situace, do které se chcete dostat (ehm, vlastní zkušenosti). Ale pokud se mlha ještě drží ve výšinách, naskytnou se vám srdce rozehřívající scenérie pravé severské přírody.

44772_1362239217799_2120695_n
Vodopád, který se objevil na obzoru při přechodu do Saksúnu.

Na každé cestě mám takovou slabou chvilku, kdy si sednu a třeba půl hodiny koukám do dálky. Celým tělem mi probíhají vlny štěstí, že jen při cestování se opravdu cítím naživu. Na Faerských ostrovech mne tato „slabost“ přepadla u nádherného hřbitůvku ve vesnici Kirkjubøur na hlavním ostrově Streymoy.

44772_1362238377778_6490384_n
Wild at heart. And hardly possible to stop. Pokud se jednou na cesty vydáte, už vás nikdy nic nezastaví.

Ve vesnici je kromě nedostavěné gotické katedrály také téměř 1000 let starý bílý kostelík, který se stal profilovým obrázkem mých sociálních sítí (Facebook, Twitter).

Pozorování mořského ptactva

Nejen Holanďané mají různé pozorovatelny, aby mohli nerušeně dalekohledy sledovat vodní ptactvo. Na Faerských ostrovech si určitě zaplaťte vyjížďku okolo tzv. ptačích útesů, kde hnízdí na 250 druhů ptáků. Mimojiné papuchalci, které jsem bohužel již nezastihla zde, ale musela jsem si pro fotku se svým nejoblíbenějším opeřencem dojet až na Island.

45378_1362435022694_5036793_n
Pokud někomu řeknu, že je blbý jako papuchalk, je to myšleno vážně. Oni se nechají pohladit a neutečou, takže se snadno chytají a můžete si je dát na oběd místo kuřátka. S takovou z nich bude další pták dodo.

Projížďky na lodi si nenechte ujít také z toho důvodu, že se dostanete do různých jeskyní a skalnatých zákoutí. Uvidíte skálu ve tvaru mamuta a budete obdivovat azurově chladnou a čistou vodu. Z bezpečnostních důvodů vám dají helmy a vesty. Lodě vyjíždějí z městečka Vestmanna a jízdy trvají zhruba dvě hodiny.

Co ještě nezmeškat na Faerských ostrovech

Na Faerských ostrovech se konají různé akce během léta jako festivaly klasické hudby. Můžete jít na večeři k někomu domů, jako byste šli do restaurace. Na ostrovech jsou rodiny, které obývají své domy až po 17 dlouhých generací – např. rodina Patursson. Ostrovy však vybízejí k nespočtu úžasných procházek a přespání v nehustě obydlených částech, které podtrhují divokou severskou romantiku.

44772_1362238697786_5372233_n
Proplouvání kolem ostrovů.

Zajímavosti

Přestože všude zaplatíte kartou, na ostrovech mají své papírové bankovky, ale používají dánské mince. Tórshavn je nejmenší hlavní město na světě. Jak je typické pro severské země, obyvatelé odvádějí téměř 50 % na daních, ale mají zdravotní péči zdarma a studovat můžete buď na místní univerzitě, nebo vám vláda zaplatí studium na jakékoliv vysoké škole na světě. A mají pouze 3 semafory, které jsou velmi blízko sebe v hlavním městě.

Závěrem

Sama jsem si po odplutí směrem na Island říkala, že tu bylo krásně, ale vracet se na nejdeštivější místo na světě, to si budu muset ještě rozmyslet. Bohužel (bohudík?) jsem během studia v Nizozemí bydlela s Femjou, studentkou psychologie z Tórshavnu a jak mám ve zvyku… cestuji více za lidmi, než na místa. Takže déšť nedéšť, pojedu znovu. A co vy, zaujaly vás Faerské ostrovy?

Fotopříběh naleznete na mém Facebooku.

44772_1362238537782_473423_n
No řekněte, nelíbí se vám tady?

Zdroje pro aktuální informace

Turistické informace o Faerských ostrovech

 

23 comments

  1. Nádherná země! A úžasné fotky, díky za ně. Tato země mě zaujala více než Island a to je co říct. Jen je škoda, že zde nemohu vycestovat v rámci programu Erasmus+. Byl by to další velký zážitek po studiu ve Finsku. Nevadí, tak či tak, severské země jsou nádherné a stojí za to je procestovat.

    To se mi líbí

    • I když je to pod Dánskem, tak se do Erasmu+ nezapojují? To je škoda. Je ale fakt, že mají pouze jednu malou univerzitu.
      V těch horách zažiješ takovou syrovou přírodu – déšt, výhled na chladné moře, mlžné opary, nikde nikdo, travnaté vrcholky kopců.
      Co norské fjordy? Ty by podle všeho měly být podobně úchvatné. Oli

      To se mi líbí

  2. Skvělý článek! Utvrdil mě v touze Faerské ostrovy navštívit.
    Plánuji letecky s krosnou a celtou na 2-3 týdny. Chci se přesouvat převážně pěšky, stopem.
    Od hodně lidí jsem četl, že Faerské ostrovy jsou na prodloužený víkend max týden. Zajímal by mě Váš názor na návštěvu na 2-3 týdny a popřípadě jestli s trochou skromnosti se dá vyjít s 30 tisíci i s cestou.
    Děkuji za tento vydařený článek.

    To se mi líbí

    • Ahoj Matyáši, v tom rozpočtu je i letenka? Myslím, že je to opravdu dostatečné. Budeš spát ve stanu? Hodně tam prší, tak pod volnou oblohou to nebude nic moc. Nejsem si jistá, jak to stopem půjde, těch aut tam zase moc nejezdí. Ale věřím, že místní pomohou.
      Kdyžtak přejeď na island 🙂 trajektem je to „kousek“. 🙂 Oli

      To se mi líbí

  3. Ahoj, děkuju za okamžitou odpověď. V rozpočtu je i letenka. Když stop nevyjde půjdu pěšky, ty vzdálenosti nejsou nějak závratné. Na nečas pod širákem jsem, doufám, dostatečně zvyklý.
    No vypadá to, že už nezbývá, něž se těšit jak malej kluk.
    Ještě jednou děkuju a přeju mnoho úspěchů do dalších cest.
    Matyáš

    Líbí se 1 osoba

  4. Děkuji moc za skvělý článke, řekla bych, že mi pomohl v rozhodování 😀 Ráda bych se zeptala na nějaké tipy na ubytování? Kde jste strávila nějaké noci, popřípadě spala jste někde nadivoko nebo třeba v autě? Děkuji moc za odpověď. Karolina

    To se mi líbí

Napsat komentář